Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu i u ruskoj Kurskoj oblasti. Moskva tvrdi da su ruske snage u kontraofanzivi, a Kijev da su ruski kontranapadi do sada bili neuspešni.

Britanski premijer u Vašingtonu će razgovarati sa američkim predsednikom o mogućnosti da se Ukrajini odobri korišćenje oružja dugog dometa za napade duboko na ruskoj teritoriji.

Kraj bloga

BUDANOV: Rusija želi da okonča sukob do 2026. godine!

Zelenski: Vratili smo još 103 vojnika iz ruskog zarobljeništva

Još 103 ukrajinska vojnika vraćena su iz ruskog zarobljeništva, izjavio je predsednik Voladimir Zelenski na društvenoj mreži Iks.

"Naši su kod kuće. Iz ruskog zarobljeništva u Ukrajinu su vraćena još 103 vojnika, 82 redova i narednika. 21 oficir. Branioci Kijevske oblasti, Donjecke oblasti, Marijupolja i Azovstalja, Luganske oblasti, Zaporožja, Harkovske oblasti. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalna garda Ukrajine, graničari, policajci. Hvala našem timu za razmenu na tako dobrim vestima za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

 

 

 

ODBRANA UKRAJINE NE PRESTAJE NA NJENIM GRANICAMA! Nove pretnje iz vrha NATO-a

Zelenski: Upad u Kursk pomogao da se obavi razmena zarobljenika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da je upad kijevskih snaga u Kursk pomogao da se obavi razmena zarobljenika sa Rusijom.

U svom redovnom video-obraćanju naciji, Zelenski je zahvalio svojim snagama na njihovom radu na razmeni zarobljenika.

"Naročito je naša operacija u ruskom regionu Kurska dala neophodan podsticaj“, naveo je Zelenski.

(Reuters)

Ukrajinski mediji: Rusija dovela rekordan broj brodova u Crno more


Prvi put posle dugo vremena Rusija je lansirala 16 brodova u Crno more, od kojih sedam nosača krstarećih raketa Kalibar. 

Predsednik Ukrajinske dobrovoljačke armije "Jug" Sergej Bračuk ocenio je da na ovaj način Ruska Federacija pokušava da zaštiti svoje brodove i odbije mogući napad ukrajinskih pomorskih dronova, prenosi Kanal 24 .

Prema njegovim rečima, nekoliko sati pre nego što su brodovi povučeni iz luke Novorosijsk, Rusi su najavili odgovarajuću pretnju napadom.

"U svakom slučaju, uprkos preprekama koje neprijatelj formira oko luke Novorosijsk, postoji veća šansa da bude poražen. Ovim manevrima je, mislim, pokušao da zaštiti svoje brodove i odbije eventualni napad ukrajinskih pomorskih dronova", rekao je Bračuk.
 

Moskva: Oslobođeni ruski vojnici zarobljeni u Kursku

Ruski vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zatočeništva zahvalili su na oslobađanju i podelili radost povratka kući, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Ranije je Ministarstvo izvestilo da su u pregovorima 103 ruska vojnika zarobljena u regionu Kursk oslobođena iz ukrajinskog zatočeništva.

Navodi se da su Ujedinjeni Arapski Emirati bili posrednik u okviru humanitarne razmene 103 ruska vojnika iz ukrajinskog zarobljeništva.

(Izvestija)

Rojters: Rusija zapretila Ukrajini i Zapadu dok se nazire odluka o dugoročnim udarima

Ruski zvaničnici zapretili su danas Zapadu eskalacijom rata, a Ukrajini uništenjem Kijeva, dok se nazire odluka koju bi zapadni lideri trebalo da donesu povodom dozvole da Ukrajina može da koristi zapadno oružje za dublje napade u rusku teritoriju, navodi Rojters. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da njegov plan o pobedi u ratu zavisi od odluke Vašingtona, što se, kako navodi agencija, odnosi na davanje dozvole za dalekosežne napade koje Kijev dugo traži od NATO saveznika.

"VSU POČINILA STRAŠNI ZLOČIN U KURSKOJ OBLASTI" Novo svedočenje o navodnim zverstvima armije Vladimira Zelenskog u Rusiji

"Oružane snage Ukrajine silovale su i ubile ženu u Kurskoj oblasti", o navodnom zločinu VSU svedočila je jedna meštanka Kurske oblasti za Ria Novosti.

Naime, kako se tvrdi vojnici VSU počinile su taj strašan zločin kad su saznale da ženin sin ruski vojnik.

 

 

UDAR NATO GRANATAMA "Ukrajinci gađali grad od 250.000 stanovnika"

Ukrajinske trupe granatirale su jutros Nikitovski okrug Gorlovka, ispalivši tri NATO granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na svom Telegram kanalu.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, grad je dom hemijskog kombinata "Stirol" i preduzeća za rudarstvo uglja, prenosi RIA Novosti. 

Ovo je jedno od najvećih naseljenih područja DNR pre početka sukoba u Donbasu. Broj stanovnika bio je viši od 250.000 ljudi.

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE

RUSI UNIŠTAVAJU MOĆNE AMERIČKE ABRAMSE U UKRAJINI Noćna mora za tenkove

Zapadna vojna oprema, posebno tenkovi M1 Abrams koje su isporučili SAD, bila je ključna za odbranu Ukrajine od ruskih snaga. Međutim, tenkovi Abrams su se suočili sa značajnim izazovima na bojnom polju.

Od 31 tenka koje su obezbedile SAD, mnoge su uništile ruske snage koristeći bespilotne letelice i napredno protivtenkovsko oružje poput rakete Kornet.

 Incidenti uključuju tenkove koje su pogodili dronovi koji zapaljuju odeljke za municiju i rakete koje probijaju bočni oklop.

Zelenski: Osvajači lansirali više od 70 "šaheda", većina oborena

"Ruski osvajači su ove noći lansirali više od 70 dronova `šaheda` širom Ukrajine", preneo je predsednik Voladimir Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući snagama branilaca većina je oborena.

Zelenski je zahvalio vojnicima armijske avijacije, pokretnih vatrogasnih grupa i PVO, koji su u Kijevskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Vinjičkoj, Odeskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Hersonskoj, Harkovskoj i Donjeckoj oblasti tokom cele noći štitili Ukrajince.

(Ukrinform)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading