ukrajina
Foto: Printscreen/Telegram

 

Rusko Ministarstvo odbrane reklo je da su ruske snage prodrle u Kursk, zauzevši 10 naselja.

U danima koji su prethodili ovom protivnapadu, Si-En-En je razgovarao s 14 ukrajinskih vojnika iz pet različitih jedinica koje su bile raspoređene u Kursku. Četvorica su ranjena u operaciji i trenutačno se oporavljaju u bolnicama u Ukrajini, dok je ostalih 10 još u Rusiji.

Svih 14 je reklo da je napad na Kursk bila teška operacija, a neki su čak doveli u pitanje odluku o ovoj akciji u vreme kada se Ukrajina muči s odbranom ključnih mesta i gradova na istoku zemlje.

"Biće sve teže. Biće više artiljerijske vatre, više teških bitaka, ali moramo učiniti sve što možemo. Ukrajina želi mir, ali mir kada pobeđujemo, a ne kada gubimo", rekao je Si-En-Enu ukrajinski vojnik Vasil i nastavio: "Rusija šalje mnogo trupa i artiljerije na Kursk. Imamo puno mrtvih i puno uništene opreme."

Ukrajinski zvaničnici kažu da je Moskva poslala oko 30.000 vojnika u područje Kurska. Navodno pojačanja uključuju vojnike iz raspuštene privatne firme Vagner, koji su premešteni iz zapadne Afrike. Ukrajinski vojnici koji se bore u Kursku kažu da se Vagnerovi borci razlikuju od ostalih ruskih jedinica jer imaju bolju opremu i bolje su obučeni.

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov takođe je nedugo nakon početka upada rekao da se tamo nalazi čečenska specijalna jedinica Ahmat. Dmitro, komandant jedinice Slavuj, rekao je Si-En-Enu da je njegova jedinica pronašla Vagnerove zastave i oznake.

Operacija Kursk dala je Ukrajincima veliki moralni podsticaj, kao prvi veliki strateški dobitak Kijeva od oslobađanja Hersona u studenom 2022. Gotovo svi vojnici s kojima je Si-En-En razgovarao rekli su da je osvajanje ruskog teritorija bilo vredno žrtava.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading