ŠTA SE TO SPREMA NEPRIJATELJIMA RUSIJE: "Zaboravite na nuklearne pretnje, Putin ima novi plan"
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin, prema pisanju američkog "Njuzvika", razmatra drugačiji odgovor na moguće odobravanje dalekosežnih udara duboko u Rusiju od strane zapadnih saveznika, nakon što je navodno shvatio da nuklearne pretnje Kremlja gube na efikasnosti.

- Od početka sukoba u Ukrajini, Putin je naglašavao i hvalio se nuklearnim sposobnostima Moskve, kao i razni navodni stručnjaci i drugi učesnici u emisijama ruske državne televizije, koji su otišli puno dalje od Putina pozivajući na slanje projektila na zemlje koje podržavaju Kijev - navodi se u članku.

ŠTA SE TO SPREMA NEPRIJATELJIMA RUSIJE:

SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

 

 

Aleksandar Mihailov, direktor Kancelarije za vojno-političke analize, nedavno je na kanalu Rusija 1 izneo „ideju“ da Moskva bombarduje modele od šperploče iz Londona i Vašingtona sa replikama Bakingemske palate, Big Bena i Bele kuće, kako bi pokazala šta Rusija mogu učiniti.

Drugačiji odgovor

Kako se ističe u članku, to je poslednja u dugoj liniji pretnji i zveckanja (nuklearnim) oružjem, dok neki ukrajinski saveznici, kao što su SAD i Velika Britanija, oklevaju da daju Kijevu dozvolu da koristi zapadne rakete kao što su ATACMS i Storm Shadov za udar duboko u Rusiju, opet iz straha od eskalacije.

- Ali zvaničnici bliski ruskim diplomatama kažu da hvalisanje Moskve svojim nuklearnim kapacitetima ima sve manji efekat na zapadne zvaničnike, što dovodi do nezadovoljstva među ruskim partnerima na tzv. globalnom jugu -preniosi  Njuzvik pisanje Washington Posta.

Pošto se crvene linije Kremlja prelaze, Putin razvija „drugačije, ograničenije odgovore“ na moguće odobrenje Zapada za raketne udare dugog dometa protiv Rusije, objavio je Vašington post, ne navodeći detalje.

Jedan izvor koji je povezan sa visokim ruskim diplomatama rekao je da je upotreba nuklearnog oružja „najmanje verovatan” scenario, ne samo zato što bi ruski saveznici na „globalnom jugu” bili nezadovoljni zbog toga, već i zato što, "sa vojne tačke gledišta, nije baš efikasno".

Alternativne opcije bi mogle da uključuju pojačavanje sabotažnih operacija protiv vojnih ciljeva ili druge infrastrukture na Zapadu, gde bi rusko učešće moglo biti teško dokazati. Moskva bi se takođe mogla obratiti zastupničkim grupama kao što su jemenski pobunjenici Huti, koji su napali brodove u Crvenom moru zbog izraelskog rata u Gazi, piše Vašington post.

Stav Vašingtona je da ne postoji neposredna opasnost da Moskva pribegne nuklearnom oružju u sukobu.

U svom nedeljnom izveštaju, Institut za proučavanje rata (ISW) je naveo da pretnje sukobom imaju za cilj „ometanje i odlaganje ključnih tačaka odlučivanja u zapadnim političkim diskusijama o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini - preneo je Njuzvik.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading