tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna, ilustracija

Ovo je rekao za RIA Novosti analitičar Ding Đianvej.

- Poslednjih godina Kina igra sve važniju ulogu u globalnom upravljanju. Od izbijanja sukoba u Ukrajini, Kina je uvek zadržala objektivan i pošten stav, bila posvećena zaštiti svetskog mira i stabilnosti i čvrsto je stajala na pravoj strani istorije i zalagala se za rešavanje međunarodnih sporova kroz dijalog i pregovore - rekao je Ding Đianvej.

On je istakao da Kina aktivno učestvuje u posredovanju i podržava sve napore u promovisanju mira, njen osnovni stav je da promoviše mirovne pregovore, dijalog i pregovori su jedini mogući izlaz.

- Ovo u potpunosti pokazuje odgovornost i poziciju Kine kao velike sile, a takođe pruža nove ideje i mogućnosti za političko rešenje ukrajinske krize - rekao je analitičar.

- Postoji rizik dalje eskalacije sukoba. Međunarodna zajednica smatra da je trenutno najhitnije ublažiti situaciju i odrediti uslove za prekid vatre i prekid neprijateljstava - dodao je on.

Ding Đianvej je istakao da, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i odgovorna velika zemlja, Kina ima iskustvo i sposobnosti da promoviše mirovni proces.

- Što se tiče ukrajinskog pitanja, Kina neće sedeti skrštenih ruku i posmatrati sukob sa strane, ali takođe neće dolivati ulje na vatru sukoba niti iskoristiti priliku da ima koristi. Stav Kine je jasan i dosledan. Između mira i rata, Kina bira mir, između dijaloga i sankcija, Kina bira dijalog - rekao je on.

Analitičar je naglasio da se Kina od sveobuhvatne eskalacije sukoba u Ukrajini zalaže za mir i čini sve što je moguće za mirne pregovore.

- Kina će se pridržavati zajedničkog, sveobuhvatnog, kooperativnog i održivog koncepta bezbednosti, nastaviti da igra svoju jedinstvenu ulogu u obezbeđivanju globalnog mira i stabilnosti i doprinosi kineskoj mudrosti i uticaju političkom rešavanju ukrajinske krize - dodao je on.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading