Bajden i Zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/WILL OLIVER

Takozvani "plan pobede" koji je predložio Vladimir Zelenski mogao bi da dovede do velikog rata u Evropi u kom bi učestvovale SAD, rekao je analitičar i bivši američki vojni oficir Robert Maginis za "Amerikan tinker".

Glavni cilj Zelenskog je da dobije odobrenje od administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris za nanošenje udara zapadnim raketama dugog dometa na teritoriju Rusije.

Međutim, ako SAD odobre "plan" Zelenskog, to će dovesti do nagle eskalacije sukoba, smatra Maginis.

"Eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine nikada nije smela da se dogodi, ali zbog malverzacija Bajdena i Harisove se nalazimo u veoma ozbiljnoj situaciji", ocenio je bivši američki vojni oficir.

Zelenski je ranije na Telegramu naveo da  da je takozvani plan pobede Ukrajine u potpunosti pripremljen, a još ranije je naveo da taj plan sadrži "moćan paket koji će primorati Rusiju da diplomatski okonča rat".

Sa druge strane, zapadni zvaničnici već neko vreme razmatraju da li da ukrajinskoj vojsci ukinu zabranu na korišćenje oružja dugog dometa za udare na Rusku Federaciju, s obzirom na to da je Moskva jasno stavila do znanja da bi to bilo prelaženje njenih crvenih linija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je govoreći o tome objasnio da se ne radi o zabrani ili dozvoli, već činjenici da ukrajinska vojska nije sposobna da sama koristi takvo oružje, što znači da će ga upotrebljavati uz pomoć NATO-a i vojske SAD, i to koristeći zapadne obaveštajne podatke dobijene pomoću satelita, kojima Ukrajina ne raspolaže.

Kako je naglasio, dozvola za korišćenje oružja velikog dometa za napade na rusku teritoriju značila bi neposredno učešće Zapada, a ta činjenica značajno menja samu suštinu sukoba i da Rusija može da promeni taktiku shodno "pretnji sa kojom se suočava.

Predsednik Rusije je prethodno na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju istakao da će se, prema ažuriranoj verziji ruske nuklearne doktrine, agresija nenuklearne države uz učešće nuklearne smatrati njihovim zajedničkim napadom na Rusiju. 

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading