Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Estonija je ranije izjavila da bi uspešni vazdušni udari Ukrajine za uništavanje vojnih skladišta ruske vojske trebalo da počnu da utiču na liniju fronta u oktobru.

Nedavni ukrajinski udari na ciljeve u ruskom Tihorecku i Toropecu gotovo sigurno će rezultirati barem kratkoročnim prekidima u snabdevanju ruske vojske, navodi se u obaveštajnom pregledu britanskog Ministarstva odbrane od 29. septembra.

U noći između 20. i 21. septembra 2024. godine ukrajinske trupe su napale ruska skladišta municije u Tihorecku i još jedan objekat u Toropecu u Tverskoj oblasti koristeći bespilotne letelice, podsećaju britanski obaveštajci. Ovo je usledilo nakon prethodnog uspešnog udara na drugo skladište u Toropecu, 18. septembra, koji je gotovo sigurno uništio najmanje 30.000 tona otvorene i bunkerisane municije.

- Ovi udari će skoro sigurno izazvati barem kratkoročne poremećaje u ruskom snabdevanju artiljerijskom i malokalibarskom municijom, kritičnim resursom u ratu na iscrpljivanje - navodi se u izveštaju i dodaje da je ukupna tonaža municije uništena na tri lokacije najveći gubitak ruske i severnokorejske municije tokom rata.

 

 

Prema britanskim obaveštajnim službama, ovi snažni udari, izvedeni u brzom nizu, pokazuju da iako je Rusija rasporedila opsežan višeslojni sistem protivvazdušne odbrane (uključujući borbene avione) oko Ukrajine, ona nastavlja da se bori sa ukrajinskim bespilotnim letelicama koje se koriste u napadima na rusku teritoriju.

- Veoma je verovatno da će to dovesti do dalje disperzije u ruskom lancu snabdevanja zbog straha od dodatnih šokova, povećavajući opterećenje na već rastegnuti sistem - navodi se u pregledu.

Estonija je ranije izjavila da bi uspešni vazdušni udari Ukrajine za uništavanje vojnih skladišta ruske vojske trebalo da počnu da utiču na liniju fronta u oktobru.

Britanski obaveštajci su ranije saopštili da će poraz džinovskog ruskog skladišta municije u Toropecu uticati na operacije ruskih snaga, posebno u regionu Kursk.

Ruski zvaničnici retko otkrivaju puni obim štete koju su naneli ukrajinski napadi.

Kako je Ukrajina povećala proizvodnju domaćih dronova u poslednje dve godine, povećala je napade na rusku teritoriju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
db

30.09.2024 11:06

Voleli bi britanci ali nije realno očekivati ... Cela ta priča je šuplja,kao i njihova pamet oko Ukrajine. Ko ne vidi da je Velika Britanija upropastila Ukrajinu , nije slep , glup je.