ZELENSKI SATERAN U ĆOŠAK! "NJEGOVA TAKTIKA - KARTA ZA MRTVAČNICU": Kijev u najgoroj situaciji od početka Putinove invazije
Tanjug/Ap

Trenutni sukob u Ukrajini, zajedno sa političkim podelama i umorom među njenim saveznicima, doveo je zemlju u delikatnu poziciju. Naporima predsednika Volodimira Zelenskog da obezbedi podršku od Sjedinjenih Američkih Država usled napredovanja Rusije nailaze na pomešane reakcije. Dok su SAD obećale dodatnu vojnu pomoć, izgledi su neizvesni, posebno sa predstojećom promenom predsedničke vlasti i potencijalnim promenama u spoljnoj politici.

Vojni napredak Ukrajine, posebno 2022. kada je brzo zauzela grad Herson i ostvarila značajan napredak u regionu Harkiv, od tada je zastao. Očekivana letnja ofanziva prethodne godine donela je samo marginalne teritorijalne dobitke, sa većinom promena duž frontova koje idu na ruku Rusiji. Strateški cilj povratka izgubljenih teritorija, uključujući delove Donjecka, Hersona, Luhanska, Zaporizhije i Krima, sve više deluje nedostižno, što dovodi do rata iscrpljivanja bez jasnih izgleda za pregovore o miru.

Ljudski bilans sukoba je zapanjujuć, s obzirom da se navodno na svakog Ukrajinca koji je stradao, Rusija suočila sa šestoro stradalih. Nemilosrdna ruska vojna kampanja karakteriše spremnost da angažuje širok spektar osoblja, uključujući i nesuđene vojnike, ističući ljudske troškove njihovih operacija. Iako su gubici Ukrajinaca manji, njihova sposobnost da obnavljaju i održavaju vojno osoblje postaje sve izazovnija, sa zabrinutostima u vezi sa sposobnošću i spremnošću regrutovanih vojnika.

Upotreba bespilotnih letelica i precizno navođenog naoružanja izdvojila se kao ključni aspekt sukoba. Uspešni udari bespilotnih letelica Ukrajine nisu samo ciljali strateške ruske lokacije, poput skladišta oružja, već su takođe uticali na dinamiku u Crnomorskoj regiji. Međutim, zabrinutosti u vezi sa potencijalnim represalijama Rusije i ograničenjima dostupnog naoružanja naveli su na preusmeravanje ka jačanju domaćih odbrambenih sposobnosti. Iako je ukrajinska odbrambena industrija pokazala značajan rast, finansijska ograničenja i potreba za održivim ulaganjem ostaju ključni izazovi.

Ekonomske posledice sukoba su duboke, sa značajnim odlivom stanovništva i značajnim padom ukupnog prosperiteta. Teret održavanja teške ekonomije, zajedno sa neumoljivim zahtevima rata, doveli su do opšteg razočaranja i rastuće generacijske podele u vezi sa percepcijom izvodljivosti i poželjnosti nastavka sukoba.

Opadanje popularnosti predsednika Zelenskog, zajedno sa širom erozijom poverenja u vladu, odražava rastuće razočaranje i frustraciju među ukrajinskim stanovništvom. Dodatno, predstojeća tranzicija predsedničke vlasti u SAD i potencijalni uticaj promenjene dinamike liderstva na buduću podršku Ukrajini od strane SAD dodatno doprinose neizvesnosti.

Izgledi za odlučujuću pobedu u sukobu sve više izgledaju udaljeni, postavljajući pitanja o prihvatljivosti alternativnih rešenja. Dok se Ukrajina snalazi kroz ove kompleksnosti, potencijal za sveobuhvatan mirovni sporazum ostaje nedostupan, dodatno ističući produženi karakter sukoba i njegove implikacije za regionalnu stabilnost.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading