Brod
Foto: Alo/Printscreen


Ruska vojska značajno je promenila taktiku u napadima na ukrajinske luke, usmerivši udare sa same luke na strane brodove koji isporučuju oružje i municiju ukrajinskoj vojsci.


Ova promena taktike primećena je tokom najnovijih napada na brodove koji su pokušavali da dostave vojne zalihe Ukrajini, posebno u regiji Odese.

Prema izveštajima vojnih dopisnika, ruske snage su uspele da unište najmanje dva broda koja su služila za transport naoružanja i za radiolokaciono izviđanje, što predstavlja značajan uspeh za rusku stranu.

Prvi zabeleženi napad na strani brod dogodio se 5. oktobra u luci Južni, nedaleko od Odese, oko 22:40. Prema izveštajima, vreme za napad je bilo strateški izabrano, jer je oluja sprečila brodove da napuste luku i potraže sigurnost na otvorenom moru.

Brodovi su, zbog vremenskih neprilika, bili „prikovani“ za lučke zidove, što je omogućilo ruskim snagama da precizno pogode ciljeve. Prema rečima vojnih izvora, ruski dronovi su uočili brodove kako ubrzano istovaraju municiju, očigledno pokušavajući da što pre isprazne skladišta na brodu kako bi se sklonili.

Napad je bio praćen sekundarnim detonacijama usled eksplozije isporučenih municija, što je dodatno potvrdilo uspeh operacije. Snimci eksplozije brzo su se proširili internetom, prikazujući moćne udare i uništenje vojnog tereta.

Sledeći udar desio se naredne noći, kada su ruske snage napale još dva broda koja su pristala u luku Odese. Među pogođenim brodovima bio je i teretni brod „Optima“, koji je plovio pod zastavom Palaua, malog ostrvskog država u Tihom okeanu koja je blisko povezana sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Brod je isporučio veliku količinu municije za ukrajinske oružane snage, a pogođen je ruskim balističkim projektilom „Iskander“. Pored toga, korišćen je i obalski raketni sistem „Bal“ za napad na luku, čime su naneti dodatni gubici ukrajinskoj strani.

Palau, iako mala država, ima diplomatske i ekonomske veze sa Sjedinjenim Državama, pa je interesantno da upravo pod njihovom zastavom plove brodovi koji učestvuju u vojnoj pomoći Ukrajini.

Prethodno, u napadu na luku Izmail, koja se nalazi na Dunavu, uništeno je nekoliko trajekata koji su služili za transport vojne opreme sa teritorije Rumunije na Ukrajinu. Luka Izmail postala je jedan od ključnih punktova za isporuku vojne pomoći, zbog svoje blizine granici sa Rumunijom, koja je članica NATO-a.

Promenu taktike ruskih snaga komentarisao je i vojni ekspert, kapetan 1. klase u penziji, Vasili Dandikin. On je izjavio da je ova nova strategija vrlo efikasna u presecanju vojnih zaliha Ukrajini.


Prema njegovim rečima, strane sile prevoze oružje, municiju i rakete preko Crnog mora, a uništavanje ovih brodova značajno smanjuje mogućnost ukrajinske vojske da izvede planirane napade, poput onih na Krim ili Sevastopolj.

Dandikin smatra da je to jedan od razloga zašto Ukrajina nije uspela da izvrši ozbiljniji raketni napad na Krim 7. oktobra, jer su brodovi sa naoružanjem uništeni pre nego što su stigli do svojih odredišta. Ukrajinska vojska se u tom napadu oslonila na dronove, koji nose znatno manje eksplozivnih materijala u poređenju sa raketama.

Ova promena taktike dovela je do postavljanja pitanja legitimnosti napada na strane brodove. Dandikin objašnjava da su takvi brodovi, čim pristanu u ukrajinskim lukama, legitimne mete, jer učestvuju u vojnoj pomoći koja direktno ugrožava Rusiju.


Posebno je istakao da je „žitni sporazum“ bio prekinut jer su pod okriljem tih sporazuma na Ukrajinu stizali i vojni tereti. Dandikin tvrdi da su mnogi brodovi, pod izgovorom da prevoze žito ili humanitarnu pomoć, zapravo prevozili oružje.

Time je Rusija odlučila da prekine sporazum i počne ciljati takve brodove u ukrajinskim lukama, što, prema njegovim rečima, predstavlja adekvatnu reakciju na pokušaje Ukrajine i Zapada da tajno dopremaju vojne zalihe.

Takođe, Dandikin je naglasio da Rusija deluje u okviru međunarodnog prava, ne napadajući brodove u teritorijalnim vodama NATO članica poput Rumunije i Bugarske, ali da su brodovi koji pristanu u ukrajinskim lukama legitimni ciljevi.

On je zaključio da će protivnik nakon ovih gubitaka morati ozbiljno da preispita svoje operacije, jer gubici brodova predstavljaju ogromne finansijske udarce, ali i smanjuju sposobnost Ukrajine da se naoruža i nastavi sa planiranim ofanzivama.

Zaključujući, promena taktike ruske vojske u napadima na ukrajinske luke ima veliki strateški značaj, jer uništavanje brodova koji prevoze oružje i municiju značajno slabi ukrajinsku vojsku i smanjuje njene ofanzivne sposobnosti.

Uvođenjem ove nove taktike, ruska strana nastoji da preseče linije snabdevanja Ukrajine i time osigura vojnu prednost na terenu.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading