bahmut
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO, ilustracija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je krajem septembra rekao da su sve ukrajinske termoelektrane i značajan deo hidroenergetskih kapaciteta Ukrajine već uništeni.

- Gradovi koji zavise od velikih termoelektrana su posebno ranjivi. Rusija je namerno napala, uništivši ili oštetivši skoro 90% sve proizvodnje toplotne energije u Ukrajini izvori snabdevanja toplotom i električnom energijom - napisao je Šmigalj na svom Telegram kanalu.

Ranije je Evropska komisija saopštila da je Ukrajina izgubila polovinu svoje energetske infrastrukture i da preti da stanovništvo zimi ostane bez grejanja i vode.

Oružane snage Rusije počele su da napadaju ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra 2022. godine – dva dana nakon napada na Krimski most, iza kojeg su, prema ruskim vlastima, stajale ukrajinske specijalne službe.

Izvode se udari protiv energetike, odbrambene industrije, vojne komande i komunikacionih objekata širom zemlje. Od tada se svakodnevno u ukrajinskim regionima, ponekad i širom zemlje, objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading