Rusija
Foto: Alo/Printscreen

Ukrajina koristi dva glavna transportna puta za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda. Prvi put uključuje izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih kultura preko Crnog mora, dok se drugi put odvija rekom Dunav i njenim pritokama ka hrvatskim lukama, a istim putevima se u Ukrajinu isporučuju različite vrste robe.

Ruska promena taktike na ukrajinskom frontu


Pre mesec dana, Rusija je iznenadila mnoge promenom taktike na ukrajinskom frontu. Prvi put, ruske snage su napale teretni brod koji je putovao duž "koridora za žita" koji je uspostavila Ukrajina bez saglasnosti ruske strane. Ovo je jasan signal da je Moskva odlučila da zatvori ovu rutu, koja je donosila značajne prihode Kijevu.

Sergej Gorbačov, iz Ministarstva odbrane Rusije, izneo je komentar o promeni taktike, ističući da je novi pristup Ministarstva odbrane trebao da donese rezultate. Ova promena taktike je od velikog značaja za plovidbu duž "žitnog koridora", koji je bio od vitalnog ekonomskog značaja za Ukrajinu.

Promena taktike Rusije imaće ozbiljan uticaj na trgovinu i saradnju između Ukrajine i plovidbe duž "žitnog koridora". Plovidba ovim putevima bila je obezbeđena uz obećanje o sigurnosti imovine brodovlasnika, ali sada se mora izvagati rizik nastavka saradnje sa Kijevom. Moskva je jasno stavila do znanja da ubuduće neće tolerisati ovu situaciju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading