Rat u Ukrajini
Foto: EPA/EPA/Shutterstock/ilustracija

On je dodao da Rusija sada formira snažnu alijansu, kao i da je malo verovatno da to radi samo zato da bi uništila Ukrajinu, prenela je agencija Unian.

Zalužni, koji sada obavlja funkciju ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji, izjavio je to u govoru na Kraljevskom institutu za međunarodna pitanja.

“Koristeći slabost Zapada i posebno SAD, Rusija je počela da širi svoj prostor bezbednosti 2008. Onda je 2014., uz ćutanje istog tog kolektivnog Zapada, Rusija započela rat protiv Ukrajine, koji je postao najkrvaviji u 21. veku u srcu Evrope”, rekao je on.

Prema rečima Zalužnog, zapadni političari su “taoci svojih birača” i treba da “izgovore molitvu” u vezi potrebe izbegavanja eskalacije.

On smatra da je razlog za to kontinuirani napor Kremlja da zastraši Zapad pričom o “crvenim linijama” i zveckanjem nuklearnim oružjem.

dron pogodio u tenk

Foto: Printscreen, ilustracija

 

Zalužni je dodao da Zapad najpre nije verovao u Ukrajinu, ali je kasnije kada joj je pritekao u pomoć, bojeći se nuklearnog rata ili eskalacije, nije dao neophodnu količinu oružja.

Kako je kazao, zbog toga Ukrajina nije mogla da postigne bilo kakav značajniji uspeh protiv Rusije 2023. i ušla je u prolongirani rat.

Prema rečima Zalužnog, Ukrajina je u leto 2023. izgubila šansu da se približi kraju rata.

“Neće više biti ratova kao 1953. Takvi ratovi su završeni u leto 2023. u Ukrajini, u trenutku kada su roboti došli na bojište. Njih je dovela veštačka inteligencija, a NATO je ćutao”, rekao je on, dodajući da Zapad greši što se oslanja na staro oružje kao garanciju svoje vojne moći.

On je ukazao da su Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja formirali neformalni savez i da šire svoj uticaj preko organizacije BRIKS koja, kako je naveo, nije formirana samo zato da se porazi Ukrajina.

(Tanjug)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading