ruska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Čak tri četvrtine njih pogine od posledica eksplozija.

Vojnomedicinski časopis analizirao je smrtonosne povrede ruskih vojnika, kako onih koji su poginuli na bojnom polju, tako i onih koji su poginuli u fazi evakuacije pre hospitalizacije.

Podaci koje je objavila nezavisna ruska novinska agencija "Verstka" pokazuju da je 74,5 odsto poginulih od posledica eksplozija. Na drugom mestu sa 14,7 odsto su smrtni slučajevi od prostrelnih rana iz malokalibarskog oružja, a u ovom slučaju velika većina (83,7 odsto) umrla je od jedne rane.

Nešto više od četiri odsto smrtnih slučajeva prouzrokovano je opekotinama, a isto toliko je posledica traume tupim predmetom.

Drugi uzroci smrti bili su ubodne rane, gušenje, utapanje, trovanje i stanja poput srčane slabosti.

U ovom izveštaju ne pominju direktno sukob u Ukrajini, ali pišu o povredama od projektila M30A1, koje se koriste u sistemima HIMARS koje su Amerikanci isporučili Ukrajincima.

Razorna moć ovog oružja povećala je stopu smrtnosti jer izaziva kombinovane povrede u kojima je zahvaćeno više organa.

Ukrajina je u četvrtak prijavila da je bilo 1.420 žrtava na ruskoj strani, čime je ukupan broj žrtava, uključujući mrtve i povređene, navodno porastao na 674.270 od početka sukoba, prenose mediji.

Gubici ruskih trupa značajno su porasli u poslednja dva meseca, tvrdi Kijev.

Druge procene ukazuju na visoke troškove osoblja, a britansko Ministarstvo odbrane kaže da je prosečan dnevni broj poginulih dostigao 1.271 u septembru usred teških borbi na nekoliko frontova.

Ujedinjeno Kraljevstvo procenjuje da je Rusija izgubila oko 550.000 vojnika i predviđa da će taj broj u proseku biti 1.000 dnevno ili više tokom zimskih meseci.

Rusija je poslednji put objavila broj mrtvih u septembru 2022. godine, kada je saopštila da je umrlo nešto manje od 6.000 vojnika. Ukrajina, takođe ne objavljuje ažurirane informacije o gubicima u svojim redovima.

Volstrit džurnal je prošlog meseca objavio da je oko milion Ukrajinaca i Rusa ubijeno ili ranjeno. Većina su bili vojnici, ali taj broj uključuje i civilne žrtve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading