Ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

„Ove nedelje, ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji i bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni dao je nagoveštaj da bi zemlja mogla prihvatiti mirovni sporazum koji podrazumeva ustupanje teritorija Rusiji“, navodi se u članku.

Kako je istakao autor teksta, Zalužni je ocenio da su bezbednosne garancije važnije od izgubljenih teritorija.

Međutim, bivši glavnokomandujući tvrdi da je pogrešno shvaćen.

- Nisam pomenuo teritorije. Govorio sam o sigurnosti, bezbednosti i osećaju da ste kod kuće - citira novinar reči bivšeg komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

zelenski i zalužni

Tanjug/Ap

 

Autor materijala ocenjuje da je ova izjava suptilna, ali značajan pomak u retorici Kijeva, koji do sada insistira na potpunom vraćanju teritorija kao uslovu za postizanje mira u Ukrajini.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, 14. juna je izneo sledeće preduslove za rešavanje ukrajinskog sukoba: potpuno povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Zaporoške i Hersonske oblasti; priznanje teritorijalnih realnosti definisanih ruskim Ustavom; neutralan, vanblokovski i beznuklearni status Ukrajine; njena demilitarizacija i denacifikacija; obezbeđivanje prava, sloboda i interesa rusofonih građana; i ukidanje svih antiruskih sankcija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading