Žene vojnici
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Poručnica Julija Mikitenko, koja već dve i po godine hrabro vodi borbu na ukrajinskom frontu, predstavlja istinski primer odlučnosti i izdržljivosti. Iako priznaje da je iscrpljena, baš kao i njeni vojnici, ona ističe da je njihova borba daleko od završene. Mikitenko je komandir izviđačkog voda bespilotnih letelica, u kojem se nalazi 25 vojnika iz 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Veći deo svog vremena na frontu provela je u Donbasu, gde se bavi prikupljanjem obaveštajnih podataka, sprečavanjem neprijateljskih napada i učestvuje u tehnološkoj trci naoružanja protiv nevidljivih ruskih snaga.

U ovom trenutku, dok su u toku novi pokušaji za okončanje sukoba, poručnica Mikitenko i njeni saborci ostaju spremni i motivisani za dalje borbe. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokušava da pridobije podršku za svoj "plan pobede" u pet tačaka, koji bi mogao doneti mir do sledeće godine. Plan uključuje članstvo Ukrajine u NATO-u, jačanje ukrajinskih oružanih snaga, nastavak operacija na ruskoj teritoriji, obnovu ukrajinske ekonomije i interese NATO-a i Sjedinjenih Država. Postoje i tri tajna aneksa plana koji se bave suzbijanjem zamora Zapada od sukoba i pružanjem izlazne strategije za tekući rat.

Ukoliko Ukrajina ne uspe da ostvari pobedu, postoji nekoliko mogućih ishoda. Neki analitičari sugerišu da bi zamrzavanje sukoba moglo biti najbolje rešenje, dok postoje i predviđanja o potpunom porazu Ukrajine, što bi diktiralo uslove kapitulacije, uključujući promenu vlasti u Ukrajini, demilitarizaciju i neutralnost.

Mikitenko ističe da je potrebna zapadna podrška kako bi Ukrajina mogla da brani svoje interese. Tokom razgovora u Londonu, gde promoviše svoju knjigu o sukobu u Ukrajini, deluje smireno, ali očigledno je njen um i dalje na frontu. Dok priča, stalno proverava telefon, izdajući naređenja i komunicirajući sa svojim timom.

Zapadni lideri treba da shvate koliko je ključna njihova posvećenost ukrajinskom planu za pobedu. Međutim, postoje određeni izazovi u ostvarivanju podrške, kao što je stav američkog predsednika Džoa Bajdena koji je već stavio veto na zahtev za omogućavanje napada iza ruskih linija. Takođe, nije došlo do značajnog napretka u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO-u, uprkos podršci Velike Britanije i Poljske.

Ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, general Valerij Zalužni, nagovestio je moguću promenu u ukrajinskoj strategiji, sugerišući da bi Ukrajina mogla da razmotri mirovni sporazum koji uključuje predaju teritorije Rusiji. Ovo bi predstavljalo značajnu promenu u zvaničnoj retorici koja je ranije insistirala na vraćanju svih teritorija pre mirovnih pregovora.

Poručnica Julija Mikitenko ističe da je sadašnja situacija mnogo teža i da će biti potrebne godine da se Ukrajina oporavi i povrati snagu koju je imala 2022. godine. Ona upozorava da bi svaki dogovor koji podrazumeva predaju ukrajinske teritorije Rusiji, samo omogućio Rusiji da se pripremi za novi napad.

Iako su iscrpljeni, Julija Mikitenko i njene kolege ostaju posvećeni borbi za Ukrajinu. Njihova hrabrost i posvećenost predstavljaju primer odlučnosti i izdržljivosti, od kojih bi svaki zapadni političar mogao da nauči. Njihova borba za mir i slobodu Ukrajine zahteva podršku Zapada i pažnju međunarodne zajednice, kako bi se pronašlo održivo rešenje za okončanje sukoba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading