Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Počasni predsednik vladajuće stranke „Gruzijski san“, Bidzina Ivanišvili, izneo je zanimljive tvrdnje o ulozi Ukrajine i Gruzije u širim geopolitičkim igrama, ističući da su ove zemlje namerno ostavljene van NATO zaštite kako bi služile kao "živa snaga" u sukobima s Rusijom. Prema Ivanišviliju, odluka o njihovom izostavljanju iz NATO saveza nije bila volja svih članica Alijanse, već nekoliko ključnih zemalja koje "zaista upravljaju Alijansom".

Strategija Zapada: Korišćenje malih zemalja kao tampon zone

Ivanišvili je naglasio sličnosti između sukoba Gruzije s Rusijom 2008. godine i trenutnog rata u Ukrajini, tvrdeći da Zapad sledi istu strategiju pružajući oružje i finansijsku podršku, ali se oslanjajući na vojnu pomoć i logističku podršku kao glavni vid angažmana. Takođe je otkrio da je jedan zapadni zvaničnik predložio tadašnjem premijeru Gruzije da započne rat s Rusijom, a zatim se povuče u planinske oblasti i čeka podršku sa Zapada.

Politika „Gruzijskog sna“: Balansiranje između Rusije i Zapada

U kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora u Gruziji, stranka „Gruzijski san“ ističe potrebu za boljim odnosima s Moskvom, uz istovremeno težnju ka evropskim integracijama. Ova politička strategija ima za cilj da izbegne direktne sukobe s Rusijom, dok istovremeno pokušava da očuva prozapadnu orijentaciju zemlje. Ivanišvili je otvoreno govorio o opasnostima koje bi Gruzija mogla da pretrpi ako bi ponovo došla u sukob s Rusijom, ukazujući na to da zemlja mora biti pragmatična u svom pristupu kako bi očuvala mir i stabilnost.

Pravac buduće politike Gruzije

Ivanišvilijeve izjave dolaze u trenutku kada Gruzija pokušava da se nosi s rastućim pritiscima s obe strane – Zapada, koji zagovara demokratske reforme i približavanje NATO-u, i Rusije, koja se protivi širenju Alijanse na bivše sovjetske republike. Mnogi analitičari smatraju da će ishod predstojećih izbora biti ključan za budući pravac kojim će Gruzija ići.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading