Francuska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Alo ilustracija A.V.


Izjava bivšeg premijera Francuske, Manuela Valsa, o mogućem slanju francuskih trupa u Ukrajinu izazvala je žestoke reakcije u medijima i na društvenim mrežama. Ova ideja je izazvala podeljene reakcije u francuskoj javnosti, s obzirom da većina građana ne podržava ovakav korak.

Analitičari ističu da Francuska, posebno pod rukovodstvom predsednika Emanuela Makrona, često daje izjave koje nisu praćene konkretnim akcijama, posebno u vojnoj sferi. Postoje brojni problemi s resursima i ljudstvom u francuskoj vojsci, što bi otežalo bilo kakvu značajniju vojnu operaciju u Ukrajini.

Iako je Valsova izjava izazvala pažnju, mnogi analitičari smatraju da je malo verovatno da će Francuska zaista poslati trupe u Ukrajinu. Umesto toga, kao mogući scenario se sve češće pominje uloga Poljske, koja je pokazala volju da igra aktivniju ulogu u sukobu s obzirom na svoju istoriju tenzija s Rusijom.

Zapadne zemlje već duže vreme mentalno i logistički pripremaju teren za moguće slanje trupa u Ukrajinu, s obzirom na iscrpljenost ukrajinske vojske i nedostatak rezervi. Postavljanje zapadnih trupa pod maskom "mirovnih snaga" bi formalno obezbedilo stabilnost, ali bi u stvarnosti pružilo aktivnu vojnu podršku ukrajinskim snagama.

Pojava severnokorejskih trupa kao dodatni faktor


Iako Manuel Vals i neki francuski političari zagovaraju slanje vojske u Ukrajinu, većina analitičara veruje da je to malo verovatan scenario, bar kada je reč o Francuskoj. Pojava severnokorejskih trupa bi mogla dodatno uticati na dinamiku situacije, ali ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati u budućnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading