Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Umesto toga, neka druga mesta se nameću kao ključni frontovi gde se vode najintenzivnije borbe. 

Prema informacijama sa terena, ovo su tri najveća žarišta u trenutnom sukobu. 

Ukrajinske snage pod velikim pritiskom u Kursku

U oblasti Kurska, ruske snage su postigle značajan napredak, koristeći tešku artiljeriju, avijaciju i modernu vojnu tehniku. U roku od 24 sata, Rusi su odsekli 7 kilometara teritorije pod kontrolom ukrajinske armije, stvarajući ozbiljne probleme za ukrajinske vojnike u području Sudže.

Trenutno, oko 1500 ukrajinskih vojnika se nalazi u okruženju, bez pristupa vojnoj tehnici, što ih primorava da se pokušaju izvući peške, organizovani u male grupe.

Međutim, operateri ruskih dronova ih detektuju i ciljaju bombama, što dodatno otežava njihove pokušaje da se izvuku iz okruženja.

Zatvoreni putevi i opasno okruženje u Kupjansku

Kao drugo žarište nameće se Kupjanski pravac, gde su ruske trupe krenule u ofanzivu sa juga i severa, uspostavljajući kontrolu nad svim ključnim putevima i izlaskom na reku Oskol.

Ovaj potez doveo je do stvaranja okruženja oko Kupjanska, zbog čega su ukrajinske snage u ovom gradu u ozbiljnim problemima.

Reka Oskol se pojavila kao važna tačka sukoba.

Ruske snage su utvrdile odbrambenu liniju između reke Oskol i grada Svatova, što im omogućava da održe kontrolu nad jednim od retkih glavnih puteva koji povezuje Rusiju sa regionom Belgorod.

Ukrajina je, s druge strane, nastavila sa kontraofanzivom na severoistoku zemlje, pokušavajući da vrati izgubljene pozicije u ovom ključnom području.

Ruska armija sada kontroliše sve puteve koji vode ka Kupjansku, što znači da je snabdevanje ukrajinskih snaga otežano, a mogućnost organizovanog povlačenja praktično nemoguća.

Situacija za ukrajinske trupe u ovom području postaje sve teža, jer se nalaze pod konstantnim pritiskom ruskih snaga. 

Pad ukrajinske odbrane i nova ruska taktika u Časovom Jaru

Treće žarište definitivno je Časov Jar, koji je ranio bio poznat po svojoj čvrstoj odbrani nalik onoj u Bahmutu, a sada se suočava sa velikim napadima ruskih snaga. 

Rusi su promenili taktiku i sada sistematski zauzimaju krila oko grada, koristeći dronove za otkrivanje položaja ukrajinske artiljerije i pešadije. Kada bespilotna avijacija pronađe mete, ruski avioni precizno gađaju mesta gde se nalaze ukrajinski vojnici, skladišta municije i komandni centri.

Ruske snage već su ušle u jedan deo Časovog Jara, dok ukrajinska odbrana postaje sve slabija. Ovo mesto, koje je nekada bilo ključna tačka odbrane, sada se polako urušava pod pritiskom ruskih trupa. 

Iako su mnogi smatrali da će Pokrovsk biti ključna tačka u sukobu, realnost na terenu pokazuje da su Kupjansk, Kursk i Časov Jar trenutno najveća žarišta rusko-ukrajinskog rata.

Kako se situacija razvija, postavlja se pitanje koliko će dugo ukrajinske snage uspeti da drže odbranu i da li će ruski napredak nastaviti ovim tempom. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading