Rat na frontu
Foto: Alo/Shutterstock


Ruski komandant Apti Alaudinov, vođa čečenskih specijalnih snaga „Ahmat“, izjavio je da se rat u Ukrajini približava odlučujućem trenutku. Prema njegovim rečima, mesec novembar će biti presudan za završetak specijalne vojne operacije koju sprovodi Rusija. Alaudinov ističe da su ruske trupe ostvarile značajan napredak na svim frontovima i da je ukrajinska odbrana pod velikim pritiskom.

Ruska vojska je pokazala sveobuhvatan pristup vođenju rata, koristeći naprednu vojnu tehnologiju i nove tipove oružja poput hipersoničnih projektila, što predstavlja tehnološki iskorak. Ruske snage su ostvarile značajne pobede na frontovima poput Donjecka, Zaporožja i Hersona, čime su ozbiljno oslabile ukrajinsku odbranu.

Ukrajinske trupe su pretrpele velike gubitke tokom prethodnih meseci, a mnoge jedinice su popunjene sa svega 30% kapaciteta, što ozbiljno ugrožava njihovu borbenu sposobnost. Pod pritiskom ruskih snaga, ukrajinska odbrana pokazuje znake slabljenja, a grad Pokrovske je ključno saobraćajno čvorište koje je pod pretnjom pada pod kontrolu Rusije.

Vremenski okvir za kraj sukoba


Alaudinovljeva izjava da će novembar biti ključni mesec za završetak specijalne vojne operacije ukazuje na to da ruski vojni vrh planira konačni obračun sa ukrajinskim trupama u tom periodu. Uvođenje nove vojne tehnike i iscrpljivanje ukrajinskih resursa postavljaju temelje za uspešan završetak operacije pod uslovima koje je Rusija zacrtala na početku sukoba.

Za završetak sukoba će biti ključno ostvarenje ruskih strateških ciljeva, uključujući zaštitu Donbasa, neutralizaciju pretnje NATO-a i osiguranje ruskog uticaja na postsovjetskom prostoru. Ukoliko ruske snage nastave sa trenutnim tempom, postoji mogućnost da će novembar biti prelomni mesec u ovom sukobu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading