Americka vojska
Foto: EPA/EPA

Bela kuća je ranije u sredu saopštila da je Vašington procenio da je najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika na obuci u vojnim bazama na istoku Rusije, uz strah da će na kraju biti poslani u Ukrajinu da se bore zajedno sa snagama Kremlja.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u utorak da su SAD videle dokaze da su severnokorejske trupe bile u bivšoj sovjetskoj državi.

„Administracija Bajden-Harisa mora jasno da stavi do znanja da su severnokorejske trupe koje ulaze u ovaj sukob crvena linija za Sjedinjene Države“, naveo je Tarner u saopštenju.

„Ako bi severnokorejske trupe izvršile invaziju na suverenu teritoriju Ukrajine, Sjedinjene Države moraju ozbiljno da razmotre direktnu vojnu akciju protiv severnokorejskih trupa“, dodao je on.

Od početka do sredine oktobra, Severna Koreja je prebacila najmanje 3.000 vojnika u istočnu Rusiju preko brodova iz regiona Vonsan u Severnoj Koreji u istočni ruski grad Vladivostok, rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Vojnici su zatim otputovali na tri vojna mesta u istočnoj Rusiji gde prolaze osnovnu borbenu obuku, rekao je Kirbi. 

„Još ne znamo da li će ovi vojnici ući u borbu zajedno sa ruskom vojskom, ali je to svakako veoma zabrinjavajuća verovatnoća“, rekao je on.

On je dodao da bi nakon završetka obuke vojnici mogli da otputuju u zapadnu Rusiju, a zatim da se uključe u borbu protiv ukrajinske vojske, što bi „pokazalo rastući očaj Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine“. 

SAD su obavestile ukrajinsku vladu o situaciji, kako bi uključile implikacije takvog poteza i kako bi SAD mogle da reaguju, navodi Kirbi.

On je takođe dao oštro upozorenje da će severnokorejske trupe, ukoliko budu angažovane protiv Ukrajine, „postati legitimne vojne mete“.

„Ako se angažuju u borbi protiv Ukrajine, oni su fer igra, oni su fer mete, a ukrajinska vojska će se braniti od severnokorejskih vojnika na isti način na koji se brani od ruskih vojnika“, rekao je on. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle nedelje upozorio da Severna Koreja šalje blizu 10.000 vojnika u Ukrajinu da se bore za ruske snage. Govoreći u Briselu, u Belgiji, Zelenski je rekao da je Pjongjang već poslao taktičko osoblje i oficire u njegovu zemlju.

Izveštaji o severnokorejskim trupama na ivici mogućeg ulaska u borbu izazvali su pozive SAD da ukinu ograničenja upotrebe dalekometnog oružja datog Ukrajini, a Zelenski je više puta pozivao Vašington da to učini.

„Dugo sam osporio nemudri stav Bajden-Harisove administracije o ograničavanju ukrajinske upotrebe američkog oružja protiv ciljeva unutar ruske teritorije“, rekao je Tarner u svojoj izjavi. „Ako severnokorejske trupe napadnu Ukrajinu sa ruske teritorije, Ukrajini bi trebalo dozvoliti da upotrebi američko oružje da odgovori.

Upitan zašto SAD ne bi dale zeleno svetlo za rakete dugog dometa za Ukrajinu, Kirbi je odgovorio da je još uvek u vazduhu da li će severnokorejski vojnici biti raspoređeni u borbu i da je prerano reći kakav će uticaj imati na bojnom polju.

„Ne znamo šta će da urade, ne znamo da li će se angažovati u borbi ili ne, ne znamo da li će u kojoj snazi“, rekao je on i dodao da SAD će pažljivo pratiti situaciju i nastaviti da povećavaju bezbednosnu pomoć Kijevu.

Severnokorejske trupe koje se bore za Rusiju u Ukrajini označile bi monumentalni korak u odnosima između dve zemlje, nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali partnerstvo i obećali da će pružiti međusobnu pomoć i zaštitu od neprijatelja u junu. 

Pjongjang takođe pruža Moskvi artiljerijske granate i balističke rakete u zamenu za pristup pomoći i tehnologiji za nuklearne i svemirske programe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (4)

Loading
fav

24.10.2024 13:18

ma nemoj bagro USA a mozes da saljes ukrajini aaa?? mamu ti jn spalicemo vas

Nikola

24.10.2024 13:37

Ok, a da li će SAD napasti NATO trupe koje su izvršili direktnu invaziju na Srbiju i Siriju?

Sumadinac

24.10.2024 13:52

Jel vase jedinice nisu u Ukraini i bore se protiv Rusije.

Ixix

24.10.2024 13:55

Američki nacoši zadržavaju pravo da desetine hiljada zapadnjačkih vojnika i dobrovoljaca u ukrajinskim uniformama ratuje protiv Rusije! E pa nacoši,niko vas više ništa ne pita,fuck of!