PUTIN OTKRIO DA JE KIJEV ODBIO MIROVNI PREDLOG ERDOGANA! Evo šta se zapravo desilo!
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija


Na nedavnom samitu BRIKS-a u Kazanju, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da je Redžep Tajip Erdogan, predstavnik turskog predsednika, nedavno predložio nove ideje o Ukrajini. Međutim, Putin je istakao da je Kijev odmah sledećeg dana odustao od razmatranja tih predloga, što je izazvalo razočaranje u Moskvi.

Putin je istakao da je ponašanje ukrajinskog rukovodstva veoma iracionalno, te da vlasti u Kijevu ne deluju u interesu svog naroda. Dodao je i da su u Ankari slegli ramenima, objasnivši da su Ukrajinci "teški partneri", što je dodatno otežalo situaciju.

Ruski predsednik je naglasio da je Rusija spremna da razmotri svaku opciju mirnog rešenja krize u Ukrajini, ali je istakao da je "lopta na strani Kijeva". Putin je dodao da šefovi kijevskog režima ne žele pregovore jer bi to zahtevalo ukidanje ratnog stanja i održavanje izbora, na šta oni trenutno nisu spremni.

Putin je izneo podatak da su ukrajinski gubici na Kurskom pravcu u poslednjih mesec dana iznosili čak 26.000 vojnika. Takođe je ukazao na provokacije Kijeva na tom pravcu, povezane sa pokušajima mešanja u izborni proces u SAD, što je izazvalo zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Ruski lider je istakao da ruska vojska deluje samouvereno u svim pravcima, napredujući duž celokupne kontakt linije. Posebno je istakao da je deo jedinica ukrajinske vojske upao u Kursku oblast, gde je blokiran i opkoljen, te da ruska vojska trenutno pristupa likvidaciji te grupe.

Putin je takođe istakao da ukrajinska vojska koristi visokotehnološko oružje uz direktno učešće vojnika NATO, navodeći da Zapad finansira Ukrajinu, što je dodatno otežalo situaciju. Takođe je podsetio da do eskalacije sukoba u Ukrajini nije došlo zbog ruskih akcija, već zbog državnog prevrata 2014. godine, koji su podržale, pre svega, SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading