rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nedavna analiza britanskog lista The Telegraph izazvala je uznemirujuću zabrinutost u vezi sa intenziviranjem sukoba u Ukrajini, sugerišući da bi mogao potencijalno eskalirati u globalni rat. Slanje 1500 specijalnih snaga Severne Koreje radi jačanja ruske vojne prisutnosti u regionu izazvalo je strahove od šireg i razornijeg sukoba.

Dolazak snaga Severne Koreje u Vladivostok označava značajan preokret u dinamici sukoba, ukazujući na uključenost trećih aktera u već nestabilnu situaciju. The Telegraph ističe mogućnost da i druge države krenu istim putem, pozivajući se na predloge britanskih i francuskih političara. Ovaj razvoj događaja pretvorio je regionalni sukob u globalnu krizu, s savezima koji se protežu do Irana, Severne Koreje i, u manjoj meri, Kine.

Dostava municije, balističkih raketa i protivtenkovskih raketnih sistema od strane vojske Severne Koreje bila je ključna u održavanju ruskih snaga tokom 32 meseca sukoba. Međutim, slanje vojnika Severne Koreje predstavlja značajnu promenu u situaciji, predstavljajući ozbiljan izazov već opterećenim vojnim kapacitetima Rusije.

Iako je verovatno da će specijalne snage Severne Koreje pružiti logističku podršku umesto direktnog angažmana, skorašnji dolazak dodatnih 11,000 vojnika mogao bi značajno olakšati pritisak na rusku vojsku. Međutim, The Telegraph upozorava da ovaj priliv trupa takođe može otvoriti put za dalji angažman Severne Koreje, potencijalno uključujući Južnu Koreju u sukob.

Uključenost Severne Koreje u ukrajinski sukob ima šire međunarodne implikacije. Iako su navodno pružili humanitarnu pomoć Ukrajini i prodali značajnu količinu artiljerijskih granata Sjedinjenim Američkim Državama, mogućnost direktnog vojnog učešća izaziva zabrinutost. Obaveza Južne Koreje da unapredi svoje učešće kao odgovor na podršku Severne Koreje ističe potencijal za širi regionalni zaplet.

Smanjenje strane pomoći Ukrajini postavilo je značajne izazove za zemlju, posebno u pogledu opremanja njenih novoformiranih brigada. Tvrdnja predsednika Volodimira Zelenskog da bi kašnjenje strane pomoći moglo ometati operativnu spremnost novih brigada ističe hitnu potrebu za nastavkom međunarodne podrške.

(Jutarnji)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
KO ZNA SHVATICE

24.10.2024 19:38

Ovaj rat je odavno svetski jer su amerikanci i NATOVCI davno dosli u Ukrajinu, pa zasto ne bi i Korejci.