Rada Đuričin
Foto: Alo/Foto: Aleksandar Nalbatjan/Printskrin

Rada Đuričin preminula je juče, a biće sahranjena u subotu, 7. septembra, u 14 časova u rodnom Vršču. 

Glumici će biti ispunjena poslednja želja, da počiva u porodičnoj grobnici sa roditeljima - u narodu omiljenim pop Marinkom i njegovom suprugom Milevom.

- Rada je po svemu bila jedinstvena, naeuporediva i vrhunska u svom poslu. Ostavila je neizbrisiv trag u srcima mnogih ljudi. Bila je veliki zaljubljenik i protagonista svog rodnog Vršca. Verujem da u ovom trenutku iznad grad lebdi njen osmeh, koji je bio njen zaštitini znak - rekao je za "Novosti" Radin veliki prijatelj iz Vrščca Dragoljub Đorđević, inače osnivač pesničke nagrade "Vasko Popa", koju je glumica vodila od osnivanja, sve dok ju je zdravlje služilo.

Za rodni Vršac je vezale su je divne uspomene, o čemu je pričala sa puno ljubavi.

- Rođena sam i odrastala u lepoj varoši, u gradu Jovana Sterije Popovića, Paje Jovanovića, Vaska Pope. U svešteničkoj porodici, uz oca Pop-Marinka, tako su ga svi zvali, a tako se sad zove i jedna ulica u Vršcu, uz majku Milevu i sestru Nadu - izjavila je glumica ranije za medije.

Završila dva fakulteta 

Rada Đuričin završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Na FDU je diplomirala u klasi sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem. Dobitnica je nagrade za životno delo Zlatni ćuran. Tokom dugogodišnje karijere glumila je u brojnim filmovima i serijama, među kojima su i "Selo gori, a baba se češlja", "Tajne vinove loze", "Miris kiše na Balkanu", "Vojna akademija" i mnoge druge.

Poslednjih godina je najviše sarađivala i družila se sa glumicom Vjerom Mujović, a jedan od njihovih projekata je i komad „Mala crna haljina“ inspirisana životom slavne kreatorke Koko Šanel.

Bila je u podeli za predstavu „Iranska konferencija“ u režiji Ivane Vujić u Narodnom pozorištu u Beogradu , čija je premijera bila u martu 2022. godine, ali zbog bolesti nije bila u situaciji da se nađe na sceni.

Život je podelila sa Dragoslavom Popovićem (1926- 2013), profesorom nuklearne fizike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, koji je bio vođa stručnjaka koji su konstruisali nulti reaktor u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ kada se 1958. dogodio akcident pri kojem bivaju izloženi smrtnonosnoj dozi zračenja i odlaze na lečenje u Kliniku „Kiri“ u Parizu. O ovom istorijskom događaju Dragan Bjelogrlić je snimio film „Čuvari formule“ po romanu dr Gorana Milašinovića.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading