Toše
Foto: Printscreen/Printscreen

Makedonski pevač Toše Proeski tragično je preminuo 16. oktobra 2007. godine u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu u Hrvatskoj, u 26. godini. Njegova iznenadna smrt šokirala je ne samo porodicu i prijatelje, već i njegove brojne kolege i obožavaoce širom regiona.

Toše je bio voljen zbog svog izuzetnog talenta, ali i skromnosti i topline. Iako je prerano otišao, njegovo muzičko nasleđe i dalje živi, a njegove pesme se ne zaboravljaju.

Toše

Foto: Youtube/Printscreen

 

Bio je najmlađi pevač koji je uspeo da napuni beogradsku Arenu, a postao je i prvi stranac koji je pobedio na Hrvatskom radijskom festivalu, što govori o njegovoj regionalnoj popularnosti i umetničkom značaju.

Čitav Balkan je plakao i opraštao se od ovog umetnika.

Njegov odlazak ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana, a sećanje na njega živi kroz njegove pesme koje i danas inspirišu mnoge.

Todor Toše Proeski rođen je u Prilepu, a odrastao je u Kruševu u cincarskoj porodici.

Makedonska pevačica Elena Risteska, bila poslednja osoba sa kojom se Toše čuo telefonom pre nego što se uputio na kobno putovanje.

– Voleli smo se međusobno. Uvek smo dugo razgovarali o svemu, čak me nazvao iz Australije. Takođe smo razgovarali i te kobne noći pre odlaska u Hrvatsku, a ja još uvek tvrdim da je osetio da će se nešto loše dogoditi. Na kraju razgovora, rekao mi je da ćemo ga videti za nekoliko dana, ali duboko je uzdahnuo kad je rekao: ‘Ako Bog dozvoli’ – ispričala je jednom prilikom Elena i nastavila:

– U tom trenutku nije mi bilo čudno, dok se sledećeg dana nisam probudila i saznala da je poginuo. Kad je moja majka, u neverici, rekla da se dogodila nesreća, znala sam da je to istina – izjavila je i dodala da nakon njegove smrti nije održala nijedan koncert, a da ne otpeva bar jednu njegovu pesmu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading