OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Sastojci
– oko 1,5 jabuke
- šećer i cimet po ukusu za jabuke
Testo
– 4 jaja
– 200 g kristal šećera
– 180 g otopljenog putera
– 200 ml mleka
– 450 g mekog brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema
Jabuke oljuštite, iseckajte i samo malo prodinstajte. Dodajte šećer i cimet, promešajte i ostavite da se ohladi. Prosejte brašno i prašak za pecivo, te dodajte griz i šećer.
Rernu zagrejte na 180 Celzijusa.
Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem.
Slaganje:
Kao prvi sloj stavite suve sastojke.
Kašikom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili kašikom, dodajte drugi deo suvih sastojaka, poravnajte kašikom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke.
Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suvih sastojaka.
Dobro sve utisnite, a preostali maslac narendajte ili naseckajte na tanke listiće i poslažite po kolaču.
Stavite u rernu zagrejanu na 180 Celzijusa i pecite oko 45 minuta.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)