ZA VRHUNSKI ROŠTILJ Osam najboljih marinada za meso, plus četiri premaza pred pečenje
Foto: Shutterstock

Cilj svake marinade je da omekša meso kombinacijom masnoće i kiseline. Meso u marinadu morate da stavite najmanje 3 sata pre roštiljanja. Meso može i duže da se drži u marinadi, ali u tom slučaju smanjite količinu soli, jer so izvlači vlagu iz mesa što ga čini drvenastim.

Najbolje je da koristite prah belog i crnog luka, jer ako ostavite komade luka oni će prvi da zagore i meso će biti gorko.

Donosimo vam 8 marinada za meso i preliva pred pečenje:

1. Osnovna marinada

Sastojci: 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3-4 čena belog luka

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.

2. BBQ marinada

Već poznata marinada za meso, posebno svinjetinu.

Potrebno vam je: 1 šoljica kečapa, 2 kašičice šećera, ½ šoljice vode, ¼ šoljice sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprika

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

3. Bela marinada

Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.

Potrebno vam je: 4 kašika majoneza, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika rena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.

4. Marinada od tamnog piva

Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 330 ml tamnog piva, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašika belog luka u prahu ½ žličice mlevenog čilija

Kao i kod osnovnog recepta za BBQ sos, i ove sastojke treba prokuvati. Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižidru.

5. Slatko ljuta marinada

Potrebno vam je: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašika kajenskog bibera, 1 kašika mlevenog pimenta, 200 ml ulja

Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

6. Pikantna marinada

Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.

Potrebno vam je: 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, ½ kašike soli, ½ kašike bibera, ½ kašike belog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, ½ kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

7. Marinada s jogurtom

Sastojci: 200 ml jogurta, 2 kašike suncokretovog ulja, korica i sok jedne pomorandže, manji luk i 2 čena belog luka, korijander i ½ kašičice cimeta, kašičica sveže rendanog đumbira, ½ žličice soli, mleveni biber

Volite li istočnjačke ukuse ovo je marinada po vašem ukusu. U posudi usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i koricom pomorandže.

8. Teksaška marinada

Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, 3 kašike suncokretovog ulja, čili ili neka ljuta papričica, 2-3 čena usitnjenog belog luka, čili sos

Ne zaboravite, sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smete da koristite na drugim jelima, a da je pre toga ne skuvate, jer bi u sebi mogla da sadrži mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa koje je u njoj stajalo. Slaže se sa svinjetinom, junetinom, piletinom.

Premazi za meso:

Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnosti, u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju za vreme pečenja ili zadnjih 5-15 minuta, zavisno od sastojaka i vrste mesa.

Osnovni premaz:

Sastojci: 2 kašike suncokretovog ulja, jabukovo sirće, 200 ml bujona ili vode, 2-3 čena belog luka, začinsko bilje po želji, ½ kašičice soli, biber

I tu se možete poigrati varijacijama, pa umesto suncokretovog, dodati maslinovo ulje, vinsko sirće ili sok i koricu limuna, a meso premazivati sve vreme pečenja, kod svakog okretanja.

Premaz je pogodan za sve vrste mesa.

Premaz za junetinu:

Sastojci: 100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, 1 kašika senfa, ½ kašičice soli, biber, paprika, čili prah ili kajenski biber, 2-3 čena belog usitnjenog belog luka, korijander prah ili list, vorčester ili tabasko sos

Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte i proverite gustinu.

Teksaški – Cajun premaz:

Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, 1 kašika smeđeg šećera, 200 ml vinskog sirćeta, vorčester sos, 1 kašika suncokretovog ulja, ½ kašičice soli, biber, začini, 100 ml svetlog piva

Paradajz kratko propržite na ugrejanom ulju, dodajte šećer, sirće i ostale začine (kim, korijander, kajenski biber ili mlevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuvajte da se umak srednje zgusne. Kombinujte uz svinjetinu, a najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazujte poslednjih 15 minuta, do najviše pola sata kod većih komada mesa, da vam šećer koji premaz sadrži, ne zagori.

Osim za premazivanje, ohlađen možete koristiti i kao umak, pa već pečeno meso prelivati ili ga umakati.

Slatko-ljuti premaz:

Sastojci: 100 ml balzamiko sirćeta, 3-4 kašike meda, čili sos, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber

Stavite med i balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu.

Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano ostavite kratko vreme u sigurnom delu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora topline) da se umak upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje. Pogodan je za piletinu i svinjetinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading