Sedmo nebo oblande - Novi ukus raja!
Foto: Printscreen

Sastojci
Za tamnu koru:

5 belanaca

70 g šećera
40 g kakaoa
1 kašičica instant kafe
40 g brašna

Za svetlu koru:

5 belanaca
70 g šećera
100 g samlevenih oraha
30 g brašna

Za kremu:

10 žumanaca
130 g šećera
1 vanil šećer
80 g brašna
500 ml mleka
250 g putera
3 lista većih oblandi

Umutiti mikserom 5 belanaca sa prstohvatom soli pa kad se stvori sneg dodavati šećer i umutiti u čvrst šam. Umešati brašno i kakao sa kafom.

Lagano izmešati da se sve izjednači pa ovim masom premazati jedan list oblande i peći ga u rerni na 180'C 15 minuta. 

Umutiti mikserom 5 belanaca sa prstohvatom soli pa dodavati šećer i umutiti u čvrst šam. Umesati brašno i orahe. Masu premazati preko drugog lista oblande i ispeći u rerni na 180'C 20 minuta.

Žumanca umutiti sa šećerima pa dodati malo hladnog mleka i brašno. Ostatak mleka sipati u šerpu i staviti na ringlu da skoro provri, a onda skloniti sa ringle i polako sipati masu od žumanca muteći žicom. Vratiti na vatru (tihu vatru) pa kuvati stalno mešajući žicom 10-12 minuta dok se krem ne zgusne. 

Zgusnut krem ohladiti pa spojiti sa puterom sobne temperature. Ostaviti ga u frižider na dvadesetak minuta da se rashladi.

Na tacnu staviti tamnu koru pa je premazati sa polovinom krema. 

Zatim na tamnu koru staviti svetlu koru i blago pritisnuti rukama krajeve kore. Namazati je sa drugom polovinom krema. 
Poklopiti trećom oblandom. 
Pritisnuti blago rukama da se spoji sa kremom. Pokriti krpom ili peki papirom, staviti dasku (ili neki teži pleh veličine oblande) na oblandi da je malo pritisne i ispravi savijene krajeve.
Oblandi staviti u frižider da se stegne, naravno najbolje preko noći. 
Sutradan je iseći na štanglice.
Po želji, a ne mora ukrasiti je sa malo rastopljene čokolade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading