STARINSKI KOLAČ IZ BAKINE BELEŽNICE - Praško čudo, najdraži ukus i miris detinjstva
Potrebno je:
Testo:
1 celo jaje 1
50 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
50 g margarina
2 kašike mleka
2 kašike meda
450 g glatkog brašna
1 kašika kakaa
Krem:
4 dl mleka
2 i 1/2 kašike glatkog brašna
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike mlevenog šećera (ne prepunjeno)
150 g margarina
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema
1. Svi sastojci osim brašna se mešaju mikserom u činiji koja se sme peći, jer se testo mora prethodno zagrejati. Stavite na laganu vatru i neprestano mešajte dok soda ne zapeni. Zatim se odmiče i umeša brašno. Zamenite glatko testo, koje je gumeno zbog meda i koje se vrlo lako razvalja u kore veličine lima za pečenje.
2. Testo se deli na četiri jednaka dela i kora se odmah razvlači, jer mnogo lakše ide kada je testo toplo nego kada se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi pokušajte, ali vam savetujem da prvi put probate tri, biće vam lakše da se razvaljate u malo deblju koru. Moji su vrlo tanki.
3. Svaka kora se razvalja do veličine peći i razvalja na valjak i prenese na obrnuti lim pobrašnjen brašnom. Ovo ide bez problema jer testo ne puca, ali ako se toga plašite, slobodno ga razvaljajte na papiru za pečenje i prenesite sa papirom. Kad je kora na plehu, malo je podrežem i odsečem višak testa.
4. Kore se peku na 180 stepeni oko 5-8 minuta, kada ivice počnu da se zatvaraju, izvade se
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)