MNOGI GREŠE Evo šta treba uraditi sa paricom iz božićne česnice kako bi onaj ko je izvuče, imao novca i sreće cele godine
Božićna česnica je tradicionalan kolač koji se u različitim delovima Srbije mesi na drugačije načine prema raznim običajima. U nekim delovima se pravi sa kvascem, u nekim se mesi presno, dok se u Vojvodini mesi slatka česnica sa medom i orasima.
Tradicionalno se tokom mešenja u česnicu ubacuje parica, a prema verovnaju onaj ko je izvuče tokom lomljenja hleba, imaće sreće i novca cele godine. Pripremu prate razna pravila i obredi. Običaj je da se u testo za česnicu stavi novčić, a u zavisnosti od lokalnih običaja i neki drugi sitni predmeti. Para se ubacuje u trenutku kada se testo već zamesi, pa onda, nakon ubacivanja još malo “domesi”, kako ni domaćica ne bi znala gde je otišao novčić.
Prema običaju, onaj ko pronađe novčić nikako ne treba da ga baci ili zaboravi. Onaj ko je našao paricu u česnici može da je čuva za sreću, ali i može da je proda drugom i tako mu ustupio sreću. Onaj ko otkupljuje paricu u zamenu prema običaju treba da da drugi novac. Zatim se parica iz česnice stavlja na ikonu i čuva sve do sledećeg Božića.
Običaj je da česnicu članovi porodice okreću među sobom, a onda lome i jedu je pre ostale hrane. Svako treba da pojede svoje parče česnice za sreću i zdravlje. Pored parice, stari običaj je da se u česnicu stavlja i drvce badnjaka kao simbol plodnosti i dobrog zdravlja, a iz istog razloga se stavlja i dren.
Naši preci su u česnicu stavljali kukuruz, pasulj, ovas i zrna pšenice, kako bi životinje na imenju bile zdrave i sve dobro napredovalo. Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)