NAJVEĆA GREŠKA KOJU PRAVIMO KAD KUVAMO SUPU Ako ovo radimo nećemo dobiti tanjir pun zdravlja
Tanjir supe zdravlje znači! Pospešuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu, leči od mnogih bolesti. Ali, da biste u potpunosti iskoristili sve njene hranljive vrednosti važno je da je skuvate pravilno, a za to postoji jedan vrlo jednostavan trik.
Povrće kojim obiluje - od celera, luka i paškanata do šargarepe i peršuna, čine je jednim od najzdravijih obroka koji okrepljuje naš organizam. Pored povrća ona se uglavnom kuva i sa pilećim mesom koje sadrži esencijalne belančevine za jačanje tela, kao i aminokiseline.
Ako želite da dobijete najbolju domaću supu morate da sledite sledeća pravila:
- Supa se pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se uvek bira mlado meso, piletina i teletina.
- Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuvajte.
- Najbolja supa je kad se pomešaju dve vrste mesa, govedina i parče piletine.
- Osim mesa dobru supu ne možemo zamisliti bez povrća kao što je šargarepa, peršunov koren, peršunov list, paškanat, celer, a so i biber stavljate po ukusu.
- Količina mesa zavisi od broja ukućana, a od prilike ide 150 g po osobi.
- Kad se sve stavi u lonac pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuva oko 1 sat.
-Posebnu aromu domaćoj supi uvek daje crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapeći direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.
- Nikada ne dolivate u supu hladnu vodu, već uvek vruću, pa nastavite proces kuvanja. Da bi sve bilo dobro skuvano potrebno je kuvati bar 2 sata.
Ako hoćete da pojačate ukus supe i da pojedete kvalitetan komad kuvanog pilećeg mesa, a da vam piletina ne bude prekuvana ili nedovoljno kuvana, primenite ovaj trik. Ukoliko vam je stalo da piletina bude sočna, postoji jedna stvar koju ne bi trebalo nikako da radite, a to je da kuvate celo pile za supu.
Ovo je greška koju prave mnoge domaćice.
Piletinu je pre kuvanja potrebno obavezno iseći, jer ako kuvate celo pile belo meso će uvek biti presušeno zato što mu je potrebno mnogo kraće vreme kuvanja nego, na primer, batacima i karabatacima.
Isecite meso, pa ga stavite da se kuva za supu, a belo meso izvadite kada je gotovo, pa nastavite sa kuvanjem ostalih delova pileta dok ne budu gotovi.
Profesionalni kuvari savetuju da na kraju sve meso zajedno vratite u lonac na nekoliko minuta, a onda dodate rezance i začinite supu po ukusu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)