Nema ko ih ne voli: Štrudlice sa pekmezom od šljiva
Sastojci
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 180 g kisele pavlake
- 200 g masti
Fil:
- džem od šljiva (ili džem po vašem ukusu)
I još:
- šećer u prahu za posipanje štrudlica
Priprema
U vanglicu staviti brašno, dodati prašak za pecivo i promešati. Dodati zatim kiselu pavlaku i mast sobne temperature. Umesiti testo. Testo odmah prebaciti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti u pravougani oblik debljine 0,5 cm. Razvijeno testo iseći na četiri dela uzdužno, tako da se dobiju četiri trake testa.
Na svaki deo isečenog testa staviti uzdužno (po širini) džem od šljiva. Obe strane testa podići i spajati prstima. Ispretiskati prstima spojeni deo da džem ne bi iscureo prilikom pečenja. Preokrenuti testo tako da spojeni deo bude na dole i blago ipretiskati rolnicu po površini da se izravna. Iseći rolnicu na parčiće po želji. Isti postupak uraditi i sa ostale tri trake testa.
Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Štrudlice poređati u pleh preko pek papira i staviti da se peku oko 20 minuta.
Pazite da vam ostanu bele, da ne porumene. Pečene štrudlice ostaviti da se ohlade, pa ih posuti sa šećerom u prahu.
Štrudlice možete da pravite sa džemom koji vi najviše volite. Meni su ove štrudlice najukusnije sa džemom od šljiva, jer kiselkasti džem od šljiva štrudlicama daje poseban ukus.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)