ČAJ OD OVE BILJKE Smiruje kašalj i simptome prehlade
unsplash.com

Bosiljak potiče iz Indije, a prvi put se u Evropi pojavio tokom 12. veka.

Mnogi narodi i religije kao što su na primer hinduisti i pravoslavci pripisuju bosiljku božanska svojstva - uvreženo je verovanje da bosiljak koji se nalazi u vodici za krštenje štiti osobu koja se krsti od prehlade, bez obzira na spoljašnju temperaturu. 

Bosiljak se pominje još u zapisima iz drevnog Egipta.Sama reč potiče od grčke reči bazilikon koja ima značenje kraljevski.

Kod Rimljana se bosiljak dovodio u vezu sa odanošću i ljubavlju, a u Indiji je predstavljao simbol za dobrodošlicu. 

U bosiljku se mogu naći sledeći vitamini: vitamin A, vitamin K, vitamin C i vitamin B6; a od minerala bosiljak sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Lekovita dejstva bosiljka prepoznata su čak i u tradicionalnoj medicini. Bosiljak može da bude jako delotvoran za različite tegobe i delotvoran je za obaranje telesne temperature; za tretiranje različitih upala; za smirivanje kašlja, delotvoran je za smirivanje simptoma prehlade; kod astme i bronhitisa; blagotvorno deluje na srce; na depresiju i stres; poboljšava rad bubrega; deluje na infekcije u ustima; održava zdravlje očiju i zuba; poboljšava apetit; smiruje mučninu i nagon za povraćanjem.

Bosiljak se u narodnoj medicini koristi od davnina, prvenstveno kod osoba koje imaju problema sa depresijom, ali i kod osoba koje imaju problema sa varenjem (podstiče apetit, pomaže kod raznih upala organa za varenje). 

Da bi bosiljak uopšte imao lekovito svojstvo, mora se brati u određenom periodu, tačnije tokom leta i to u dva navrata neposredno pre cvetanja jer su tada njegova eterična ulja najkoncentrisanija.Pri tome, potrebno je da se biljka seče iznad zemlje ili da se beru samo listovi. Bosiljak isečen u celosti se suši na prozračnom mestu, van direktnih izvora svetlosti, a ako je u pitanju samo lišće onda se ono suši na papiru koji je stavljen iznad drvene rešetke. Kada je bosiljak osušen, dalje se odlaže u pakovanja koja dobro dihtuju i skladišti se na suvom mestu, takođe bez direktnih izvora svetlosti. 

Čaj od bosiljka se lako priprema, bogat je vitaminima i mineralima i karakteriše ga prepoznatljiva aroma i ukus.

Čaj od bosiljka je dobar zbog izrazitog sedativnog dejstva, smiruje napetost, a takođe ima protivupalno dejstvo (opušta mišiće, sprečava razne infekcije), a delotvoran je i kod virusnih infekcija i prehlade. 

Zahvaljujući njegovim antiinflamatornim svojstvima, čaj od bosiljka je dobar da se koristi za prehlade, kašalj i upale grla. Za upale grla je najbolje da se mlak čaj grgoće u grlu. 

https://cms.brid.tv/videos/index/19913/?partner_id=19913#:~:text=Code%20copied.-,%3Cscript,%3C/script%3E,-Copy%20the%20embed

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading