OVAKO SE PRAVILNO PERE VOĆE I POVRĆE Ova namirnica skida pesticide, a jagode su najzahtevnije
Stručnjaci kažu da se na površini plodova nalaze razne vrste bakterija i gljivice koje se ne vide golim okom, a ispiranje običnom vodom nije uvek dovoljno.
Otuda se često u ovo vreme mnogi žale na bolove u grlu ili dugotrajne afte. Pogledajte koja sredstva možete da koristite da biste bili sigurni da je voće i povrće koje koristite u ishrani potpuno čisto i bezbedno za jelo.
Lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće razdvojte na listove i držite potopljeno u vodi nekoliko minuta. Listove ocedite i ponovite postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta, isperite vodom, pa osušite ubrusom.
Jagode najzahtevnije
Najzahtevnije za čišćenje je voće koje raste blizu zemlje kao što su jagode. Trenutno najpopularnije voće operite u rastvoru vode sa sodom bikarbonom. Dovoljno je da razmutite kašiku sode bikarbone u litar vode i ostavite jagode da odstoje pola sata, a onda ih dobro isperite.
Cvetnice i luk
Povrće poput brokolija i karfiola držite u hladnoj vodi jedan minut pre nego što ga operete vodom ili mešavinom sirćeta i vode. Tikvice i krastavce, ako ih koristite sa korom, istrljajte mekom četkom, pa dobro isperite. Mladi crni i beli luk dobro isprati od ostatka zemlje, oljuštiti vrh, pa potopiti u sirće i vodu.
OBRATI PAŽNJU
Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite, jer će se tako brže pokvariti. Najbolje bi bilo da ga operite neposredno pre upotrebe.
Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu voće ili povrće i pustite da odstoji 15 minuta. Posle toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.
MINI-TRIKOVI
Voće i povrće perite pomoću sirćeta ili soli, pa isperite vodom
Ostavljanje namirnica u čistoj vodi preko noći uklanja neželjene sastojke
Rastvorite kašiku sode bikarbone, pa u taj rastvor potopite plodove.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)