GLAMUROZNO VELIČANSTVENA POSLASTICA Torta Greta Garbo, prefinjen ukus za Oskara
Za kore:
9 belanaca ( od krupnijih jaja ili 10 sitnijih )
15 kašika mlevenih oraha ( ja stavljam blendirane pa su kombinacija mlevenih i sitno seckanih )
2 kašike brašna
Premaz I:
12 kašika kristal šećera
Premaz II:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mleka
Krem:
9 žumanaca
9 kašika šećera
125 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
Dekoracija po želji – kod mene je kombinacija šlag krema od čokolade i seckane bele čokolade.
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu.
Zatim dodati mlevene orahe i brašno, pa istresti u obložen pleh od rerne koji ne sme biti manji od 40 x 30 cm .
Peći izmedju 10 i 15 minuta, zavisno od rerne.
Kora mora ostati mekana i svetla, samo blago da porumeni.
Ako se presuši krajevi će biti tvrdi i dosta će se smanjiti.
Dok se kora peče pravimo krem.
Ulupati žumanca sa šećerom da pobele, to raditi u manjoj šerpi koja može da stane u drugu šerpu.
U drugu šerpu usuti ” sa dva prsta ” vode i staviti na vatru.
U drugu šerpu staviti šerpu sa umućenim žumancima i tako kuvati nekih 10 – 15 minuta.
Gotovo je kada se sav šećer otopi i varjačom povučete po dnu a za njom ostaje trag.
Skloniti sa vatre da se hladi.
Pečen i ohladjen biskvit iseći na tri jednake trake.
Otopiti šećer za prvi premaz pa premazati sve tri trake tanko.
Nemojte predebelo jer onda neće torta moći da se lepo seče. Kada se stegne možete nožem izbušiti, onako malo izlupkati stegnuti šećer.
Drugi premaz – na laganoj vatri otopiti čokoladu sa uljem, skloniti sa vatre, dodati mleko i mešati da se sjedine pa sa ovim premazom premazati preko sloja šećera na korama.
Za to vreme se i krem ohladio, pa ulupati omekšali margarin ili maslac sa šećerom u prahu da bude penasto pa dodati ohladjenom kremu od žumanaca i čokolade i sve zajedno umutiti.
Kore filujemo kada se čokolada stegne. To možete uraditi tako što ćete tacnu staviti u frižider dok mutite fil.
Rasporediti fil na prvu koru, staviti drugu pa i nju premazati filom. Poklopiti sa drugom korom, na nju naneti ostatak fila, pa dekorisati po želji.
Torta je je baš čvrsta i može da ide pod fondan, ali pre stavljanja držati je malo u frižideru da se dodatno stegne.
Dekoracija po želji.Prijatno!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)