KAKO SE KORISTI Čudesna kopriva za svakoga
Foto: Shutterstock

Njene blagodeti poznavali su i stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su je koristili protiv reumatskih bolova i artritisa.

ZA ŠTA SLUŽI

Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i koren. Služi za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma. Ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posledica preteranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Koren koprive ulazi u sastav čajnih mešavina za lečenje oboljenja uvećane prostate i upala mokraćnih puteva.

NUTRITIVNI SASTAV

Kopriva je bogata gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva jača krv, pa se koristi kod bledila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks.

Kopriva sadrži vitamin C, karotenoide (provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu (mravlju kiselinu i histamin koji žare).

KAKO SE KORISTI

Kopriva se ne sme koristiti neprokuvana jer može da ošteti bubrege. Pojačava lučenje mokraće, pa je potrebno uzimati namirnice koje su bogate kalcijumom da ne bi došlo do gubitka minerala.

ČAJ OD KOPRIVE - kafenu kašiku sušene koprive prelijete ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Procedite i pijte. Nije ga potrebno dodatno prokuvavati. Čaj se pije četiri nedelje, a nakon toga se pravi pauza od 10 dana. Po želji nastavljate nakon 10 dana.

HIDROLAT - nusproizvod nastao priliko destilacije eteričnog ulja, poznatiji kao „sveta vodica“. Supenu kašiku hidrolata rastvorite u litru obične vode i pijuckajte u toku dana.

ZAČIN - sušena kopriva je odličan dodatak jelima. Dodaje se kao začin u čorbe, potaže i paste. Poboljšava ukus, a pritom je zdrava i ukusna!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading