JEDNOSTAVAN POSNI MENI Ne treba vam mnogo para ni vremena da spremite kompletan ručak za Veliki petak
Foto: Youtube/Printscreen

Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije riba, isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moći ćete da uživate u dekorisanju uskršnjih jaja.

Iskoristite proleće i to što na pijacama ima mnoštvo povrća. Pored toga što je ovaj meni jednostavan za pripremu, odličnan je i za zdravlje.

JEDNOSTAVAN POSNI MENI Ne treba vam mnogo para ni vremena da spremite kompletan ručak za Veliki petak

Foto: Youtube/Printscreen

 

Posna supa od povrća

Sastojci:

2 crna luka, 1/2 praziluka, 1/2 paškanata, 2 krompira, 1 šargarepa, 2 čena belog luka, 1 kašika ulja, so, biljni začin, biber

Priprema:

Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sitno seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška, u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.

JEDNOSTAVAN POSNI MENI Ne treba vam mnogo para ni vremena da spremite kompletan ručak za Veliki petak

Foto: Youtube/Printscreen

 

Vitaminska salata

Sastojci:

mladi crni luk, zelena salata, šargarepa, rotkvice, crvena paprika

Priprema:

Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate

JEDNOSTAVAN POSNI MENI Ne treba vam mnogo para ni vremena da spremite kompletan ručak za Veliki petak

Foto: Youtube/Printscreen

 


Posne sarmice od zelja

Sastojci:

glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 1 kašika tucane paprike, 30 listova zelja, 300 g pirinča, 2 kašike pečenog susama, čen belog luka, kašičica soli, biber po želji

Priprema:

Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk.

U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata.

Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…

JEDNOSTAVAN POSNI MENI Ne treba vam mnogo para ni vremena da spremite kompletan ručak za Veliki petak

Foto: Youtube/Printscreen

 

Posni kolač

Sastojci:

šolja šećera, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, ½ šolje ulja, šolja i po vode, 3 kašike džema od kajsije, glazura od čokolade

Priprema:

Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.

Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading