LAGANI RUČAK ZA VRELE DANE Pasta sa limunom i šparglama u belom sosu
Foto: Shutterstock

Ako možete da nabavite kvalitetne špargle u sezoni, isprobajte ovaj recept. 

Ovo je odličan recept za savladavanje veštine upotrebe vode za testeninu za stvaranje svilenkastog, bogatog sosa.

Dodatni skrob će pomoći da se sve spoji, ali ako postane previše gusto, dodajte još malo vode!

Ključ za pripremu ovog jela je da se špargle kuvaju sve dok njihovi vrhovi ne postanu hrskavi, a stabljike malo popucale. 

Sastojci: 

pene testenina
špargle, isečene na komade 
3 ksšike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 mali luk, isečen na kockice
2 čena belog luka, tanko narezana
1 čaša suvog belog vina
1 limun, očišćen od kore i soka
1 kašika soli
pola šolje sveže rendanog parmezana
pola kašike sveže mlevenog crnog bibera
vež peršun, sitno iseckan

Priprema: 

Sipajte vodu u veliki lonac i pustite da provri.

Dodajte pene i kuvajte prema uputstvima na pakovanju, do "al dente".

Sačuvajte ½ šolje vode za testeninu, a zatim ocedite.Ostavite sa strane. 
U međuvremenu, u velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte 1 kašiku ulja.Propržite špargle dok ne postanu hrskave, a zatim ih začinite prstohvatom soli.Prebacite na tanjir i ostavite sa strane.
Zagrejte preostale 2 kašike ulja na srednjoj vatri.Luk i beli luk pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta.

Dodajte gustu pavlaku, belo vino, limunov sok i koricu.Stavite smešu da provri, a zatim kuvajte 5 minuta.Dodajte so, parmezan i crni biber. Smanjite toplotu i mešajte dok se dobro ne sjedini.
Isključite ringlu i umešajte testeninu, špargle i peršun dok ne budu dobro sjedinjeni svi sastojci.Dodajte male količine vode od testenine dok ne postignete željenu konzistenciju.Poslužite sa još rendanog parmezana.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading