Po starinskom receptu: Napravite slatko od trešanja
Foto: Shutterstock

Sastojci:

1 kg očišćenih trešanja

1,2 kg šećera

1 limun

1 štapić vanile

400 ml čaše vode

Priprema:

Trešnje dobro operite i očistite od lišća, peteljki i koštica. 

U veću šerpu sipajte šećer, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.

Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Nastavite s kuvanjem, pa dodajte štapić vanile i sok od limuna. Temperaturu ringle ne snižavajte.

Slatko je gotovo kad sirup dok ga sipate iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte vlažnom platnenom krpom.

Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih, pazeći da u svakoj lepo rasporedite i plodove i tečnu masu.

Na teglice stavite celofan, zategnite ih gumicama i ostavite na prohladno mesto, u špajz ili podrum. 

Do sledećeg proleća ne treba da brinete, ovako spremljeno slatko ostaće nepromenjeno sve vreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading