STARINSKI RECEPT ZA OKREPLJUJUĆE VARIVO Domaća čorba, najzdravije jelo na kašiku
Sastojci
1 glavica crnog luka
1dl ulja
½ kg junetine ili teletine b.k. (od vrata ili plećke)
1,5 l vode
2 šargarepe
2 krompira srednje veličine
1 koren peršuna ili paškanata
1 manji koren celera
6-7 zrna bibera
2-3 lista lovora
so po ukusu
za zapršku:
2 kašike brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
1 dl ulja
pre posluženja:
1 žumance
2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema
Korak 1: Luk sitno isrckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće.
KORAK 2: Na ulju pržiti luk dok ne postane staklast, pa ubaciti meso i dinstati sa malo vode na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena uz povremeno mešanje. Kada voda uvri dodati još malo, tako da je tokom dinstanja, stalno ima na dnu šerpe. Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuvati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.
KORAK 3 – zaprška: Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku (ili ih jednoostavno razmutiti u malo vode), dodati čorbu i sve kuvati iz tiha još 15-tak minuta.
KORAK 4: U činiji za serviranje kratko umutiti žumanjce, pomešati ga sa pavlakom, pa postepeno uz mešanje naliti skuvanu čorbu.
Posluženje
Proveriti ukus, posuti čorbu sa naseckanim svežim listom peršuna i izeti je na sto. Dobro je da se na stolu nađe neka kriška limuna ili malo sirćeta, jer je teleća čorbica još ukusnija kada se malo zakiseli.
Savet uz ovaj recept
– Pavlaku dodajte u deo čorbe koji jedete odmah, a onaj koji ostavljate za drugi dan začinite neposredno pre upotrebe.
– Kao i za domaću supu i za čorbu na početku odmerite potrebnu količinu vode i nemojte je dolivati tokom kuvanja.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)