RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići
U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji lokumi se spominju i kao pečeno i kao prženo testo, kao slatki ili slani uštipci različitih oblika.
Sastojci
- – 350 g brašna
- – 3 supene kašike kisele vode
- – 2 supene kašike šećera
- – 3 jaja
- – prstohvat soli
- – ulje za prženje
- – šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mikserom umutiti jaja, kiselu vodu, šećer i prstohvat soli.
Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom. U početku će smesa biti tekuća.
Nakon 350 g brašna, tekuća smesa će postati lepi komad kompaktnog testa.
Na pobrašnjenoj podlozi, testo malo mesiti rukama, kako bi postalo još lepše i glađe.
Zatim ga podeliti na četiri jednake loptice.
Loptice razvaljati u dugačke i tanke valjke, pa ih rezati na lokume dužine oko 5 cm.
Svaki lokum zarezati po dužini s jedne strane.
Ubacivati ih u duboko vruće ulje. Lokumi će prvo potonuti na dno, pa će za par sekundi isplivati na površinu.
Kada se isprže s donje strane, sami će se okrenuti u ulju. Vaditi ih na papirni ubrus kada dobiju lepu, blagu boju.
Posuti šećerom u prahu.
Služiti tople, uz slatki namaz i belu kafu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
bakinakuhinja.rs/alo.rs/S.Ć.
LAKO I UKUSNO Uvijača sa sirom za početnike, lepa večera za celu porodicu
DomaćiRecepti/alo.rs/S.Ć.
RECEPT ZA STARINSKI KOLAČ Mađarica, idealna poslastica za praznike
bakinakuhinja.rs/alo.rs/S.Ć.
Komentari (0)