SRPSKA GIBANICA NA STARI NAČIN Bogata gužvara sa snegom od belanaca, zadovoljstvo u svakom zalogaju
Potrebno je:
- 500 gr kora
- 400 gr sira
- 200 gr kajmaka
- 6 jaja
- 400 ml mleka
- 100 ml ulja ili masti
Priprema: Ulupati belanca u čvrst sneg pa dodati žumanca i umutiti. Izmrviti sir i sipati u jaja, pa dodati kajmak i ovlaš promešati.
Dodati mleko (ostaviti malo za prskanje gibanice kad bude složena).
Namazati tepsiju mašću ili uljem, složite dve kore tako da se na dnu delom preklapaju, a polovine vise sa strane.
Umačite jednu po jednu koru u mešavinu sira i ostalih sastojaka pa zgužvane stavljajte jednu uz drugu.
Kad utrošite kore, ostatak fila prelijte odozgo a malo ostavite na dnu.
Prekrijte završnom korom i one sa dna presavijte preko gornje površine.
Izbockajte celu gibanicu viljuškom. U ostatak fila sipajte malo ulja, dodajte ostatak mleka pa ovom mešavinom prelijte završnu koru.
Pecite sat vremena na temperaturi od oko 220 C stepeni.
Po potrebi, okrećite gibanicu. Poslužite vruće.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)