PREDLOG ZA UKUSAN RUČAK Dajemo vam 4 super recepta sa prolećnim zelenim povrćem
Punjena piletina
Sastojci:
500 g pilećeg filea
50 g bebi spanaća
80 g feta sira
trapist
suvi začin
Priprema:
Na malo ulja propržite bebi spanać 3-4 minuta. Dodajte sir, promešajte da se otopi. Sklonite sa vatre, preručite u drugi sud, ostavite da se prohladi i malo stegne. Piletinu operite i nožem zasecite na svakih 2 cm, ali ne do kraja. U svaki rez stavite malo fila sa sirom i spanaćem. Piletinu pospite suvim začinom, a onda odozgo stavite trapist - listiće ili narendan. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta, a pri kraju možete uključiti opciju grila.
Pita blitvara
Sastojci:
Za testo:
500 g pšeničnog brašna
250 ml mineralne vode
50 ml ulja
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
so
Za fil:
300 g izdrobljenog sira
10 listova blitve (očišćeni i iseckani)
300 g kukuruznog brašna
650 ml mineralne vode
50 ml ulja
2 jajeta
2 kašike kajmaka
1 prašak za pecivo
Priprema:
Testo: U činiju sipati sve namirnice i zamesiti testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Fil: U odgovarajući sud sipati sve namirnice i promešati. Posoliti po ukusu. Od testa razvući 4 okrugle kore veličine tepsije (28 cm) u kojoj će se peći. Na dno podmazane tepsije staviti prvu koru, pa trećinu fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama i filom. Poslednju koru premazati mašću i izbockati viljuškom. Ostavite da odstoji 30 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, a zatim smanjiti na 150 stepeni i peći još 20.
Zepečeni spanać
Sastojci:
200 g bebi spanaća
150 ml mleka
1 crni luk
3 čena belog luka
3 jajeta
1 kašika brašna
1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
Spanać operite, iscedite i iseckajte. Na ulju propržite sitno iseckan crni i beli luk. Kada je napola propržen dodajte pripremljen spanać i sve zajedno propržite. Posebno sjedinite jaja, brašno i mleko. Dodajte u proprženi spanać, dobro promešajte i sipajte u podmazan pekač. Pecite 10 min na 230 stepeni. Izvadite pekač, stavite jaje i vratite još 5 minuta u rernu. Ostavite malo da se prohladi pa isecite na 6-8 trouglova ili po vašoj želji.
Sos od šampinjona i kajmaka sa mladim lukom
Sastojci:
400 g šampinjona
200 ml neutralne pavlake
50 g bebi spanaća
50 g kajmaka
3 mlada crna luka
so, biber
Priprema:
Mladi luk iseckajte i na ulju malo propržite pa dodajte iseckan spanać. Zajedno propržite, dodajte iseckane šampinjone. Posolite i pobiberite. Dinstajte dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispari tečnost koju su pustili. Dodajte neutralnu pavlaku i krčkajte 4-5 minuta uz mešanje. Isključite ringlu, dodajte kajmak i promešajte da se sjedini sa sosom. Poslužite uz meso ili testeninu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)