ZAŠTO SE PIJU MED I SIRĆE? Dve kašike pred spavanje će učiniti čuda za vaš organizam!
Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće sadrži u sebi mnoštvo minerala i vitamina: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, fluor. Sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B6. Nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće.

Jabukovo sirće prodaje se najčešće nefiltrirano i nepasterizovano i kada se boca otvori ono vremenom oksidiše i postaje tamnosmeđe boje. U dnu boce će se vremenom pojaviti oblak taloga, i to je sasvim u redu. Ovaj talog sastoji se uglavnom od bakterija sirćetne kiseline, a nazivaju ga i ,,majkom sirćeta''.
Koristi se za kuvanje, ali je u prirodnoj medicini poznat i kao lek.

Sadrži u sebi mnoštvo minerala i vitamina: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, fluor. Sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B6, beta-karoten.

Med i jabukovo sirće koristite u kombinaciji za detoksikaciju organizma.

Šta sve leči jabukovo sirće?

koristi dijabetičarima - uzmite dve supene kašike pred spavanje (reguliše nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol)
smanjuje krvni pritisak
otklanja umor i malaksalost
pomaže kod proširenih vena i reume - koristi se kao obloga ili se utrljava na bolno mesto
čisti lice i odličan je protiv ekcema
jača kosu i koristi se protiv peruti
neprijatan zadah - koristite ga za ispiranje usta
pomaže kod mršavljenja - jabukovo sirće ubrzava probavu i reguliše proces trošenja kalorija, smanjuje apetit 

Med i jabukovo sirće za detoksikaciju organizma

Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med ima nisku PH vrednost, ali podiže baznost tela u momentu konzumiranja. Ove dve supstance zajedno utiču da se organizam otarasi prekomerne kiselosti usled stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica, alkohola, gaziranih pića, cigareta. 

Mešavinu jabukovog sirćeta i meda najbolje je konzumirati na prazan stomak ujutro, pola sata pre jela. Eliminiše kiselinu, gorušicu, loš zadah i jača digestivni sistem.

Kod prehlade i hroničnog umora treba uzimati dve kašičice jabukovog sirćeta sa medom svako veče pred spavanje.

Protiv glavobolje i bolova u sinusima pripremiti čašu vode razmućenu sa dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta, i piti nekoliko puta dnevno u razmaku od po nekoliko sati.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading