Previše soli u ishrani ugrožava imunitet, nauka je odgovorila koliko grama smete dnevno uneti u organizam
Nedavno sprovedena studija otkrila je da količina soli koju pojedete može da vas učini osjetljivijim na bolesti prouzrokovane bakterijama i virusima poput kovida-19.
Studija objavljena u časopisu "Circulation" nastojala je da produbi razumijevanje koje su naučnici stekli istraživanjem.
- Istraživački tim je otkrio da povišene količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kad oseti nezdravu ćeliju. Ali, čak i na kraju te studije - kaže Sabrina Gejsberger sa Berlinskog instituta (BIMSB), naučnici "još nisu znali šta se događa u ćelijama".
Tako je za novo istraživanje Gejsbergerin tim ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli", navodi se u saopštenju. Ovog puta saznali su više o tome kako so utiče na imunitet:
- Ona remeti disajni lanac, zbog čega ćelije proizvode manje ATP-a i troše manje kiseonika - objašnjava Gejsberger.
Кoliko soli je bezbedno jesti svaki dan
Prema ovoj studiji nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama.
Ovaj proračun uključuje so koja je skrivena u prerađenoj hrani.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)