MIRIS ZNOJA OTKRIVA BOLEST Ako se iznenada počinjete "osećati" na amonijak, hitno kod lekara
Naša koža sadrži različite vrste znojnih žlezda koje nam mogu pomoći da prepoznamo zdravstvene probleme.
Ako vam znoj miriše oštro i neprijatno, obratite pažnju na ishranu. Obično se oštar miris kože javlja kod osoba koje vole ljute i pikantne začine i namirnice kao što su beli luk, crveni i crni biber, senf, đumbir, ren. Ljubitelji luka, karija i semena kima treba da budu oprezni sa ovom hranom. Oni u telu stvaraju mnoga jedinjenja nalik sumporu, koja se, kada se oslobode kroz kožu, mešaju sa znojem i menjaju njegov miris.
Povećano znojenje
U medicini se ovaj fenomen naziva hiperhidroza. Postoje dve vrste hiperhidroze: primarna - individualna karakteristika tela koja nije povezana sa bilo kojim drugim stanjima. Po pravilu se samo znoje pazusi, stopala ili dlanovi. Ali drugo je često uzrokovano hormonskim promenama u telu.
Najčešće je pojačano znojenje signal brijnih bolesti i stanja - dijabetesa, poremećaja u radu štitne žlezde, niskog nivoa šećera u krvi, poremećaja nervnog sistema, infekcije.
Ako je jetra bolesna
Jetra je glavni organ koji je odgovoran za skoro sve, uključujući i čišćenje krvi od štetnih materija. Ako jetra ne radi dobro, onda se ove supstance mogu akumulirati u krvi, izaći kroz pore kože i telo počinje da neprijatno miriše.
Obratite pažnju na bubrege
Ako postoje problemi u radu bubrega, telo može da odaje neprijatan miris nalik mačjem izmetu. To je zato što bubrezi filtriraju krv i uklanjaju štetne materije iz tela kroz urin. Kod bubrežne insuficijencije funkcija organa je poremećena, a urea zbog razgradnje proteina se nakuplja u krvi. Telo, pokušavajući da ga se reši na druge dostupne načine, počinje da miriše na amonijak.
Ovo je opasno stanje koje se naziva uremija. Takva bolest može se pojaviti u pozadini dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, pa je zato važno da obratite pažnju i na vreme prepoznate simptome.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
alo.rs/srbijadanas/Lj.Č.
Komentari (0)