Muče vas stomačni grčevi? Evo šta treba da radite kako bi ste ih sprečili i izlečili
Mogu biti crevne ili želudačne prirode, a kod žena i "oni dani" u mesecu mogu da izazovu neprijatne bolove u obliku grčeva.
Kada krenu da vas muče grčevi, jedan položaj može znatno da pomogne i olakša situaciju.
Kako da sprečite grčeve?
Za početak izbacite suvišan vazduh iz svog organizma tako što ćete izbaciti namirnice opštepoznate po tome da stvaraju gasove. To su pre svega gluten, šećer i ugljeni hidrati (previše svega), ali i pasulj, kupus, mekinje, karfiol, brokoli, crni luk, suve šljive, suvo grožđe i prokelj.
Takođe, samanjite unos fruktoze, šećera koji se nalazi u medu, voću i voćnim sokovima. Kao i ostali šećeri, fruktoza ostaje u debelom crevu, gde se bakterije njome hrane i stvaraju gasove. Nemojte izbaciti sve voće iz ishrane, ali smanjite unos voćnih sokova i meda.
Problemi sa stomakom mogu biti posledica i netolerencije na laktozu. Probajte da se na nekoliko dana odreknete mlečnih proizvoda i pratite da li to izaziva neko poboljšanje. Fermentisani proizvodi: jogurt, kiselo mleko, kefir… ne samo da ne stvaraju tegobe, već se i preporučuju radi dobrih bakterija.
Pomoć u varenju
Đumbir je odvajkada poznat kao lek protiv mučnine i stomačnih tegoba. Napravite ukusan čaj od đumbira i popijte ga nakon večere – fino izrendajte kašičicu svežeg korena đumbira, sipajte preko nje šolju ključale vode i ostavite da se natapa pet minuta. On će stimulisati varenje tako da se hrana neće zadržavati u vašim crevima i doprinositi pojavi gasova. Nana takođe pomaže da se poboljša varenje, a pojava gasova svede na najmanju meru.
Seme mirođije, koje ima prijatan miris slatkog korena, koristi se stotinama godina za samanjenje gasova i poboljšanje varenja. Seme kima, anisa i celera ima sličan efekat. Žvakanje pola kašičice semena posle obroka će olakšati tegobe, a sva ova semena su dostupna u većim supermarketima u delu da začinima.
Čaj od kamilice je narodni lek za stomačne bolove, dok kardamom pomaže da bolje svarite hranu. Stavite kašičicu kardamoma u 250ml vode i polako ga kuvajte deset minuta. Pijte vruć čaj uz obroke.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)