SLANINA I MAST SPUŠTAJU HOLESTEROL, A OVO MESO GA PODIŽE Nutricionistkinja Rapajić otkriva i kada ulje postaje kancerogeno
Foto: Printscreen/RTS

Nutricionistkinja Marija Rapajić otkrila je koje su prednostima mesa i proizvoda od mangulice, a koje vrste mesa treba izbaciti iz ishrane ako nas muči holesterol, kao i koliko je opasno spremanje hrane na ulju.

Ona je objasnila da je mangulica zdravija od drugih mesa, i navela zbog čega - "tajna" je u masnoćama koje nisu u samom mesu, kao i dobrom holesterolu koji će očistiti krvne sudove.

"Kao i kod obične prasetine, i kod mangulice je masno tkivo na stomaku. Unutra je krtina, a samo je okolo masnoća. Meso nema mast protkanu kroz mišiće, što je važno jer time ne utiče na povišen holesterol", objasnila je nutricionistkinja.

"Kod mangulice je meso još bolje pozicionirano, ono sadrži HDL holesterol i on nam, zapravo, spušta onaj loši, LDL holesterol. Sprečava da se štetan holesterol lepi za krvne sudove. Sadrži i masne kiseline, zaštitni faktor za respiratorne probleme. Naše bake su ranije koristile svinjsku mast kada imamo upalu pluća, a i sada sa koronom treba unositi i svinjsku mast i slaninicu, ali od mangulice jer je mnogo zdravija od obične svinje", rekla je ona.

Dve vrste mesa bi trebalo da izbacite ako imate povišen holesterol, i nisu one na koje biste prvo pomislili!

"Preporučujem ako imate povišen holesterol, da izbacite najpre teletinu i jagnjetinu. Kod tih životinja masnoća se gomila u samim mišićima. Mi smo narod koji brzo živi i navikao je na prerađenu hranu i konzervisane proizvode, ali svima koji žele da se hrane zdravo preporučujem meso mangulice", rekla je ona za RTS.

Koliko je ono dostupno, u zavisnosti od toga gde živimo? I gde ćemo naći "pravo"?

"U marketima ima, u Beogradu, imaju i čvarci i mast, kao i meso. A što se tiče domaće proizvodnje, u Vojvodini je najzastupljenija. Ako idete u Vojvodinu, kupićete pravu mangulicu koja se gaji na pravi način", rekla je Rapajićeva.

Podvukla je i da je zdravije hranu spremati na masti, nego na ulju i objasnila zašto - pri korišćenju ulja, nastaju nezdrave supstance!

"Zdravije je pripremiti jelo na masti, nego na ulju. Ulje kada se prži, dobija promene na masnoćama, to su Majlardove reakcije i kancerogene su. A kada se na masti sprema, to je mnogo bolje jer prilikom otapanja masti dolazimo do tačke kada je najbolje spremiti hranu. A kod ulja, kada se zagreva, ne znamo kada treba ubaciti tu hranu. Posebno što sadrži i trans masti, loše masnoće koje se lepe za krvne sudove. Tada nastaju trigliceridi, nemamo onda dovoljan protok krvi i kiseonika do mozga i srca. Nastaju razni problemi, najpre ateroskleroza, ali potom i komplikacije kao što su infarkt i moždani udar", rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Djak

14.12.2021 21:55

Svaka cast za clanak, oduvek sam tvrdio da su nam razna ulja nametnili veliki proizvodjaci a mast je jeftina i dostupna svakome. Jedino i dalje verujem u maslinovo ulje (hladno cedjeno) ali svakako ne za przenje, vec sveze za salate.

Rajman

15.12.2021 08:10

@Djak - Ulja za przenja su od susama i kikirikija,a mast sigurno nije zdrava a maslinovo ulje je provikano i nista narocito,malo se edukuj pa onda pisi