HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE! DR ČUBRILO RAZBIO ZABLUDE  Evo kako da očistite krvne sudove od bakterija, gljivica ili parazita
Foto: Printscreen/RTS

Kako pravilno očistiti organizam i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista sportske medicine i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Kada hranu ne svarimo na pravi način, ta hrana koja nije svarena podleže delovanju bakterija, gljivica ili parazita, svi oni koji vole takvo okruženje. Mikrobi vole prljavo okruženje. Poenta nije u tome da se osmišljavaju lekovi, već da se osmisle načini da se okruženje učini neprijatnim."

Pogrešne predstave o detoksikaciji

Detoksikacija je obavezna kada neko ima visok holesterol i masnu jetru „Ako imate masnu jetru, a svi je imamo, manje-više, automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da reguliše šećer i varenje. Ako se tokom dana više ili manje poveća, to će napraviti mast u jetri. To je njegov posao. Ne dobijate holesterol iz hrane.

Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, napravićete od toga poremećaj varenja i intoksikaciju. Ali povišen nivo insulina će biti onaj koji će stimulisati proizvodnju holesterola u fabrici proizvodnje - jetri, gde se on pravi. „Ko ima visok holesterol ima i visok insulin, i obrnuto“, kaže dr Čubrilo. Doktor je takođe ukazao na zablude o lošem holesterolu: „Loš holesterol, to je paradoks, ima manje holesterola nego dobrog! 

HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE! DR ČUBRILO RAZBIO ZABLUDE  Evo kako da očistite krvne sudove od bakterija, gljivica ili parazita

Foto: Shutterstock

 

Ako imate kamion koji treba negde da preveze robu, a ta roba je holesterol, ona prolazi kroz LDL, loš holesterol. On je samo kamion koji ide i vozi da nešto nosi. I šta to saopštava? Prenosi materijal za proizvodnju hormona. To čini loš holesterol. Da li je loš? Nije. On je veoma važan. A kada se taj kamion pokvari? Kad zarđa. Mi to zovemo oksidisani holesterol, ili nešto što ne može da pređe granicu i stigne tamo gde smo ga poslali (da obavi posao i aktivira proizvodnju hormona). Taj holesterol koji se nalazi u tom zarđalom kamionu će se negde zalepiti i predstavljati početak razvoja ateroskleroze. Samo što je holesterol loš.

Dr Dejan Čubrilo otkriva i koja je granica holesterola prihvatljiva i šta treba učiniti u slučaju granice ili blago povišene vrednosti.

„Ni jedan holesterol koji je 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto što je tako loše. Tada zaključujem da se previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba preko žuči ili da je zarđao.


Zatim preporučujem pacijentima sa antioksidansima, i da u ishranu uvedu što više zdravih namirnica, voća i povrća. Druga stvar, kontrola insulina. Ne jedemo šećer i ne pazimo koliko jedemo; ne opterećujemo pankreas. Što se masti tiče, dr Čubrilo preporučuje da se stavi manje od kašičice, samo da jelo zamiriše.

Treća stvar je kontrola eliminacije; za pročišćavanje žučnih puteva, za izbacivanje žuči iz creva – biljke. Limunada sa malo đumbira – limun provocira kanal, đumbir ga opušta, i izlazi napolje.”

HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE! DR ČUBRILO RAZBIO ZABLUDE  Evo kako da očistite krvne sudove od bakterija, gljivica ili parazita

Foto: Pixbay

 

Najbolje čišćenje organizma postiže se sokovima od sveže ceđenog voća i povrća, bez unosa drugih namirnica „Kada uzmete ove sokove i pijete ih nekoliko puta dnevno, a ovi sokovi se uglavnom prave od raznog voća i povrća u blenderu, a mi smo to sve lepo očistili, pa se cedilo, a količina je veoma galantna – oko. 500 ml." vaš insulin će skočiti kao da ste na testu glukoze.

To je toliki skok insulina iz tako zdravog soka, to će biti stimulans da se blokira topljenje potkožnog masnog tkiva, podsticaj da se proizvodi više holesterola i stimulans da se vaša jetra masti. Sok mora biti sa vlaknima, sa malo masti, sa semenkama, da bi se smirio taj odgovor pankreasa. Bolje je pojesti svo to voće, ali šta ako nemaš dobar stomak? Ako nemate digestivne enzime u stomaku? A to je danas epidemija“, smatra dr Čubrilo.

Kaže da smo izgubili enzime za varenje zbog stresa. Usled hroničnog stresa ovi enzimi nestaju, hrana se ne vari, truli, dolazi do intoksikacije.

Prva stvar koja je zabranjena u procesu detoksikacije je masnoća. Nema ni maslinovog ulja. Ako imate organizam koji je opijen, to znači da jetra više ne može da se bori, puna je toksina. Zašto toj jetri dati zadatak da preradi te masti? Neka se oporavi, dajte joj minimalne količine.


Jedite meso bez ulja, spremljeno u vodi, stavite mnogo povrća u taj lonac i napravite obrok bez ulja, da ručate a da se ne opijete. Izbacujemo jaja, mleko takođe“, objašnjava stručnjak. Jedna od zabluda je da se čajevi protiv zatvora moraju koristiti u procesu detoksikacije.

Dr Čubrilo slikovito objašnjava šta misli o tome: „To je zabranjeno! Ako juriš iscrpljenog i starog magarca, ubićeš ga. Tako je i sa crevima koja ne rade, a to su zatvor. 

Ti tako crevo kad se voziš kao umoran magarac, pamti ove reči i ne uzimaj čaj koji će stimulisati creva, kao da si pocepao ta creva, kao da ih stimulišeš da se još više umaraju. Onda creva krvare, a hemoroidi rade jer ste ih oterali. Morate da obnovite creva, i kako?

Povećanjem nivoa energije u vašim ćelijama. Imate dva goriva za energiju, jedno je šećer, drugo su masti (trigliceridi). Kada su trigliceridi niski, nemate energije. Oni se ili ne tope ili ne ulaze u sistem kroz creva. Nemate glavno gorivo koje gori mirno, polako i tiho i daje energiju.

Ostaje vam samo šećer, koji je veoma skupo gorivo, jer izaziva druge probleme. Morate ga uzimati svakih pola sata i stalno ste gladni. Najbolji izvor masti je ona koja se topi iz našeg masnog tkiva i pretvara u energiju. Insulin sprečava topljenje ove masti. Kontrolišući ga, dobićete oslobađanje topljenja masti.

Dr Čubrilo o zdravim mastima i kako nastaje zatvor

Ako pojedete 20 badema, tri četvrtine će niknuti. Nijedan od ovih badema neće ući u vas, već će samo povećati količinu loših bakterija i truleži, i opteretiti pankreas. Jetra to mora da preradi, a ona je već umorna.

Umorna jetra opterećena viškom hrane, visok insulin blokira topljenje masti, nemate energije, a creva se zatvaraju. Da li uspešna detoksikacija znači gubitak težine?

Iako to danas svi rade da bi smršali, uspešna detoksikacija ne mora da ima veze sa tim. „Uspešna detoksikacija znači vraćanje normalne funkcije creva. To je precizna definicija. Ako smo uspeli da podignemo creva iz minus faze u normalu, da počnu da rade svoj posao, nema više intoksikacije“.

Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mera. Ljudi mi često govore: Doktore, imam malo stolice dnevno, imam brz metabolizam. Metabolizam je boja u kojoj dobijate energiju iz onoga što ulazi u vaše ćelije. Oni koji ga imaju imaju ubrzan metabolizam, a ne oni koji imaju više stolice.

Ovo je glavna bolest koja ima više stolica, ne vari hranu, sve prolazi kroz to i pripada klasičnom izgledu mršave osobe koja ne može da se ugoji jer nema dovoljno enzima za varenje hrane.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Vlada

31.12.2021 16:13

Imam povišen holesterol oko 6-6,5 nakon korone bio mi je preko 8. Insulin kao i jetra u redu, stolice 2-3 dnevno ... Tako da baš ne razumem odakle ga onda imam...

Rajman

31.12.2021 19:53

Lep clanak,ali nesto pomalo skripi u ayverdi,bademovo i susamovo ulje se koriste za lecenje masne i ostecene jetre,a ulje lana kao i semenke lana,snazno uticu na nas metabolizam i oporavljaju organizam,a meso je stetno bez obzira kako ga pripremamo