Reguliše masnoću u krvi: Jedan avokado dveno doprinosi smanjenju lošeg holesterola
Foto: Shutterstock

Istraživanja su u toku o tome koji faktori utiču na nivo holesterola i kako ljudi mogu da modifikuju svoju ishranu kako bi održali zdrav nivo holesterola i poboljšali ishranu. Jedna oblast interesovanja je kako određena hrana utiče na zdravlje. Na primer, ova studija je pokazala da ako jedemo avokado to može da nam pomogne u održavanju zdravog nivoa holesterola. Avokado takođe sadrži nekoliko korisnih vitamina poput vitamina C i K, i dobar je izvor vlakana.

Kako bi bili uključeni u studiju, učesnici su morali da imaju povišen obim struka i da redovno konzumiraju dva ili manje avokada mesečno. Ispitivana grupa (505 učesnika) konzumirala je jedan avokado dnevno, dok je kontrolna grupa (503 učesnika) nastavila svoju uobičajenu ishranu. Istraživači su prikupili analizirane podatke na početku studije, a zatim nakon 8, 16 i 26 nedelja. Zatim su koristili magnetnu rezonancu da pogledaju nivo visceralnog masnog tkiva ili telesne masti koja oblaže abdominalne organe. Otkrili su da nije bilo mnogo značajnih razlika između kontrolne i ispitivane grupe. Međutim, izuzetak je bio nivo holesterola. Posmatrana grupa imala je niže nivoe ukupnog holesterola i niže nivoe „lošeg“ LDL holesterola.

Postojale su i male razlike u ishrani između dve grupe, pri čemu je posmatrana grupa imala više rezultate indeksa zdrave ishrane, unosila je veće nivoe vlakana i masti i niže nivoe ugljenih hidrata i proteina. Pored toga, istraživači takođe nisu pronašli značajne razlike između grupa u pogledu povećanja telesne težine, što ukazuje na to da uključivanje dnevnog avokada nije doprinelo gojenju ispitanika.

Brojni stručnjaci navode da je avokado moćan izvor hranljivih materija, kao i mononezasićenih masnih kiselina (MUFA). Istraživanja pokazuju da dodavanje avokada dnevno ishrani može da pomogne u poboljšanju nivoa lošeg LDL holesterola kod ljudi koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni. Zamena zasićenih masti, poput onih koje se nalaze u mesu, sa mononezasićenim masnim kiselinama deo su činjenice koji mediteransku ishranu čini zdravom. Nezasićene masti podstiču dobro zdravlje, dok zasićene mogu da podignu nivo holesterola i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su i ranije, 2015. godine, sproveli meta-analizu 10 različitih studija koje su ispitivale odnos između avokada i holesterola. Otkrili su da, kada su učesnici konzumirali avokado umesto životinjskih masti, nivoi LDL holesterola i triglicerida u njihovoj krvi su se smanjili za -18,80 miligrama po decilitru (mg/dl). Trigliceridi su najčešća vrsta masti koja se nalazi u telu. Visok nivo triglicerida u kombinaciji sa visokim LDL ili niskim nivoom HDL povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Pored toga, istraživači su otkrili da avokado nije značajno smanjio nivo HDL holesterola. U svakom slučaju, konzumiranje avokada kao deo uravnotežene ishrane sa manje životinjskih masti može pozitivno da utiče na nivo HDL holesterola.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading