JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU U SRBIJI Borišići se decenijama bave proizvodnjom jagoda, to je njihov prvi i najslađi dinar u sezoni (FOTO))
Foto: Alo/Foto: RINA

Sa prvim danima berbe velike količine crvenih poldova stiže na rafove marketa i pijačne tezge.

JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU U SRBIJI Borišići se decenijama bave proizvodnjom jagoda, to je njihov prvi i najslađi dinar u sezoni (FOTO))

Foto: RINA

 

- Jagode gajimo u plastenicima i važno nam je što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer da su na otvorenom, jagode trule kad krene kiša. Ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne - rekao je Zoran Borišić za RINU.

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem voća nema veće potrebe.

JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU U SRBIJI Borišići se decenijama bave proizvodnjom jagoda, to je njihov prvi i najslađi dinar u sezoni (FOTO))

Foto: RINA

 

- Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i jednom pre cvetanja jagode. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni. Nema velikih vrućina, nema napada vaši, niti bilo čega - pojasnio je ovaj proizvođač.

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU U SRBIJI Borišići se decenijama bave proizvodnjom jagoda, to je njihov prvi i najslađi dinar u sezoni (FOTO))

Foto: RINA

 

- Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne su i može da se nabere koliko god je potrebno u danu. Krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu - istakla je radnica Dušica Makojević.

Da više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda potvrđuje i najstariji član porodice.

JAGODE VELIČINE ŠOLJICE ZA KAFU U SRBIJI Borišići se decenijama bave proizvodnjom jagoda, to je njihov prvi i najslađi dinar u sezoni (FOTO))

Foto: RINA

 

- Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka. Tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način, što znači na otvorenom, odnosno na njivi, a davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako i danas reba rada, truda i para - rekla je Zlata Borišić.

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, tud i kvalitetan rasad.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading