jafa kolač, slatko, kolači
Shutterstock, ilustracija
Juliška, brauni, kolač, čokoladni kolač, desert, slatko

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Kremaste i ukusne domaće jaffa štanglice postaju omijeni dezert svakom ko ih jednom napravi u svojoj kuhinji.

PROČITAJTE I:

 

Sastojci

Za kore

- 150 g masti ili margarina

- 100 g šećera

- 1 jaje

- 1 dcl gustog jogurta

- 500 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

jafa kolač, slatko, kolači

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Za čokoladni fil

- 2 zamrznute narandže (prethodno oguljene)

- 200 g šećera

- 1 dcl soka od narandže

- 100 g bele čokolade

- 125 g margarina

- oko 350 g mlevenog keksa (zavisi kolike su narandže)

Za čokoladni fil

- 5 dcl mleka

- 100 g šećera

- 1 puding od čokolade

- 1 kašika kakaoa

- 100 g crne čokolade

- 125 g margarina

- 200 g mlevenog keksa sa kakaom

Za preliv

- 150 g čokolade

- 5 kašika ulja

Način pripreme:

Umutiti mast sa šećerom, dodati 1 jaje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testi i ostaviti da stane 1 sat.

Testo podeliti na 5 delova. Svaki deo tanko razvaljati na papiru za pečenje veličine 20×30 cm.

Peći korice na 180 stepeni 4-5 minuta da blago porumene.

PREPORUČUJEMO:

 

Fil od narandže

Zamrznute narandže najsitnije izrendati staviti u posudu dodati 200 gr šećera i 1 dcl soka od narandže. Kuvati 3-4 minuta odkad provri, dodati 125 gr margarina i belu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks.

Čokoladni fil

U 4 dcl mleka staviti 100 gr šećera, kuvati dok se šećer ne istopi, pa dodati pomešano 1 puding od čokolade, 1 kašika kakaoa i 1 dcl mleka. Kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr crne čokolade i 125 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 200 gr mlevenog keksa sa kakaom.

Filovati korice toplim filom, naizmenično prvo čokoladnim filom pa filom od narandže.

Zadnju koru ne premazivati blago opteretiti i ostaviti da se ohladi.

Istopiti 150 g čokolade sa 5 kašika ulja i preliti kolač.

Punjeni šampinjoni u rerni gotovi za samo 15 minuta, ostavljaju ukus koji se dugo pamti!

AUTOR: Lepaisrećna/M.M. DATUM I VREME: 02.11.2019. 08:00 Pikantno punjenje čini pečurke nezaboravnim specijalitetom: pogodno za predjelo, glavno jelo ili topli bife za švedski sto! Foto: Shutterstock, ilustracija Ako volite ukus pečenih šampinjona, predlažemo da probate ove ukusne punjene šampinjone specifičnog ukusa, piše Lovesensa.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta